19 juli 2012 In de media

Marco van Ginkel: „Bepalend worden”

Twee spelers miste Vitesse-trainer Fred Rutten toen de Arnhemse selectie zich gistermorgen vroeg op Papendal verzamelde voor de trip naar Bulgarije.
Tot ergernis van de coach is de komst van de gewenste Ismail Aissati nog altijd niet rond, terwijl jongeling Sander van de Streek zich versliep en later op de dag op eigen gelegenheid naar Lovech toog. Tussen al die beslommeringen door verheugt Marco van Ginkel zich op het Europese avontuur, dat vanavond begint met de uitwedstrijd tegen Lokomotiv Plovdiv. „Dit is de beloning voor de stappen die we vorig seizoen hebben gemaakt”, weet de jeugdinternational.

Het gaat snel met de 19-jarige middenvelder. Van Ginkel, die ruim twee jaar geleden op bezoek bij RKC Waalwijk debuteerde voor de Arnhemmers, droeg in het eerste oefenduel van dit seizoen bij De Bataven zelfs de aanvoerdersband bij afwezigheid van Guram Kashia. „Het leiding geven zit wel in me”, beaamt Van Ginkel. „Ik wil een bepalende speler worden en dat ik dan in de eerste oefenwedstrijd die band krijg, is absoluut een stimulans.”

Nadat Van Ginkel onder Theo Bos debuteerde, pendelde hij onder Albert Ferrer tussen bank en basis. Bij John van den Brom werd de middenvelder echter steevast als eerste op het wedstrijdformulier geschreven en bekroonde hij zijn ijzersterke seizoen door met Vitesse een plaats in de voorronde van de Europa League te bemachtigen. Waar talloze spelers kwamen en gingen onder het bewind van Merab Jordania, is Van Ginkel (met Alexander Büttner) de enige speler uit de eigen kweek die volop tot bloei is gekomen.

„De historische duels met Werder Bremen en Liverpool heb ik wel gezien, maar ik kan me ze niet goed herinneren”, brengt Van Ginkel het najaar van 2002 in herinnering. „Dat ik nu als 19-jarige met Vitesse zelf een nieuw hoofdstuk mag schrijven, is bijzonder. Met de vertegenwoordigende elftallen ben ik al in heel wat landen geweest. Maar met je club Europa in waar je een heel jaar voor hebt gevochten, is nog net iets specialer.”

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Velthuizen; Van der Struijk, Kashia, Kalas, Van Aanholt; Van Ginkel, Hofs, Van der Heijden; Ibarra, Bony, Reis.

Telegraaf

Hoofdsponsor: