29 oktober 2014 In de media

Marko Vejinovic, belangrijk voor Vitesse

De armen gaan opzij. Daarna de handen op zijn hoofd. Zijn vingertoppen drukken in het zwarte haar. Twee keer herhaalt het zich.
Een deel van de ruim zevenduizend bezoekers aan de GelreDome roept: Markooo Markooo Markooo. Hij is dinsdagavond weer belangrijk voor Vitesse: Marko Vejinovic (24).

Relaxen
Geboren in Amsterdam, met Servisch bloed. Een deel van zijn familie woont in Servië. Op een uur rijden van hoofdstad Belgrado: in Zrenjanin. In mei 2011 werd in de noordelijk gelegen stad ex-generaal Ratko Mladic gearresteerd. Het is de zesde grootste stad van het land.

Een 'leuk land' noemt hij Servië. "Ik kom er bijna iedere zomer tijdens de vakantie. Alleen afgelopen zomer niet", zegt Vejinovic tegen Goal. Toen zat hij met zijn vriendin Sophie op Sardinië. Languit op een strandbed. Kijkend naar de zonsondergang in de Middellandse Zee.
 

Vejinovic houdt van relaxen, als hij niet voetbalt. En lekker eten: het liefst spareribs van de barbecue. Hij wil nog een keer naar de Malediven. In een hangmat liggen. Luieren noemt de Amsterdammer het. Dat kan ook zijn met de hond wandelen door park Sonsbeek in Arnhem of een workshop schilderen volgen, zoals hij eens deed met zijn vriendin. Dat was volgens hem vooral kliederen.

Rotzooi mee
Op het voetbalveld doet Vejinovic niet aan relaxen. Hij is continu in beweging en stuurt teamgenoten aan in woord en gebaar. Zoals dinsdagavond tegen FC Dordrecht. Geluiden van spelers die elkaar coachen overstemmen geregeld de geluiden die toeschouwers in de GelreDome maken.

Op de Theo Bos-tribune ontbreken sinds vrijdagavond 3 oktober twee trommels. In de slotfase van de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag wandelde een jongen de tribune af en gooide de instrumenten één voor één over de glazen reling. Vitesse-woordvoerder Wiebe Nelissen vertelt dat de jongen na het bestuderen van camerabeelden een stadionverbod heeft gekregen.

In de tweede helft staat er een blikken prullenbak onderaan de Theo Bos-tribune. Een man slaat er een paar keer met zijn handen tegen. Het volume van gezang van omstanders neemt toe. Een vrouw in een fluorescerende gele jas, begeleidt door een man in een fluorescerende oranje jas, pakt de prullenbak en loopt de trap op: stewardje neem je rotzooi mee, klinkt het.

Nieuwe Theo
Soms komt een pass niet aan bij een teamgenoot. Zoals om 20.56 uur. Vitesse-trainer Peter Bosz maakt staand naast de dugout een wegwerpgebaar. De bal belandt via de rechtervoet van Vejinovic in de voeten van een speler van FC Dordrecht. De hand van Vejinovic gaat omhoog. Verontschuldigend.

De armen van Bosz gaan een half uur later weer de lucht in. Dit keer vergezeld met een lach. Vejinovic schiet een strafschop binnen. Hoog in de voor hem linkerhoek. FC Dordrecht-doelman Filip Kurto kiest de hoek waar de bal naartoe gaat, maar raakt de bal niet meer aan. Te hard. De bal stuitert terug uit het net. Kelvin Leerdam schiet de bal daarna nog eens tegen de touwen.

"Marko heeft een beetje mijn rol van vorig seizoen overgenomen qua aantal doelpunten. Hopelijk houdt hij het langer vol dan ik. Ik maakte in de tweede seizoenshelft nog één goal", zegt Leerdam (24). Het is even voor elf uur 's avonds in de catacomben van de GelreDome. Leerdam scoorde vorig seizoen zeven doelpunten in de eerste seizoenshelft.

"Het is knap hoe Marko het nu doet. Je moet die penalty's en vrije trappen er maar in schieten. Dat doet hij. Marko heeft een hele mooie trap. Behalve zijn doelpunten is hij ook een hele goede voetballer. Buiten het veld is hij een rustige jongen. Hij voert niet het hoogste woord. Marko heeft sinds halverwege vorig seizoen de rol op het veld overgenomen van Theo Janssen. En dat op zijn eigen manier. Hij scoort iets meer dan Theo en ziet er inderdaad iets anders uit."

Een lach. Leerdam kijkt over zijn schouder. "Als je het over de duvel hebt." "Ga maar door hoor", zegt Vejinovic, die achter Leerdam staat. Wiebe Nelissen heeft hem naar het vak van de schrijvende pers, afgezet met een geel lint, begeleid. Leerdam: "Af en toe is hij erg eigenwijs. Maar verder een hele goede jongen hoor. Echt een he-le goe-de jongen. Ja, hij heeft me vast wel gehoord. Haha."

Vejinovic stapt naar voren als Leerdam een hand heeft gegeven, weg loopt en zijn teamgenoot met een brede lach op zijn gezicht een schouderklop geeft.

Goal / Foto’s SV

Hoofdsponsor: