11 januari 2011 In de media

Marti Riverola wil stunten

Marti Riverola (19) speelt al dertien jaar voor Barcelona. Nu wordt hij voor het eerst verhuurd door de Spaanse topclub. ‘ Vitesse kwam met een goed voorstel’.

Of hij een half jaar bij Vitesse in Nederland wilde spelen. Die vraag stelde Luis Enri­que, trainer van Barça Atlètic, nog maar kort geleden aan Marti Rive­rola. De 19-jarige middenvelder speelde op dat moment bij Barça Atlètic, zeg maar het B-team van het grote FC Barcelona. Hij had er wel oren naar. „Luis adviseerde mij naar Vitesse te gaan, omdat ik daar waarschijnlijk veel speel en dat is goed voor mijn ontwikke­ling. Vitesse kwam met een goed voorstel.” Ted van Leeuwen, technisch direc­teur van Vitesse, noemt Riverola de ontbrekende schakel. „Wij wil­len met aanvallend voetbal wed­strijden winnen. We gaan voor kwalificatie voor de Europa Lea­gue. We hebben een lange weg te gaan, maar het vertrouwen is er”, zegt Riverola in vloeiend Engels. Dat Vitesse momenteel op een vijf­tiende plaats staat, is volgens Rive­rola geen probleem. „We spelen nog een halve competitie.”

Marti Riverola werd op zijn zesde verjaardag door zijn vader naar FC Barcelona gebracht voor een test­wedstrijd. De kleine Marti deed het goed en mocht terugkomen. „Ik ben nooit meer weggeweest. Maar ik besef dat het lastig wordt om een vaste waarde te worden in het eerste elftal. Dat is het beste team ter wereld. En op mijn posi­tie staat Andrés Iniesta, misschien wel de beste speler ter wereld.” In de voorbereiding op het lopen­de seizoen mocht Riverola drie­maal opdraven. „ De grote jongens waren toen nog niet terug. Zij had­den vrij gekregen na het behalen van de wereldtitel met Spanje. Maar het was heel mooi om even bij het eerste team te horen.”

Voorlopig hoort Riverola bij Vites­se. De Spanjaard betrekt eerdaags een appartement in Arnhem. Hij zal FC Barcelona, zijn familie en vrienden missen. „ Ik zit in mijn eentje in een vreemd land en ik ben nog jong. Er komt veel op je af. Gelukkig heeft Vitesse Albert Ferrer als trainer, ook een Span­jaard. Met hem praat ik veel. Maar ik heb ook elke dag contact met het thuisfront. Ik mail, bel en Skype (gratis bellen via het inter­net, red.), dus ik red me wel.”

Riverola kwam vrijdagavond aan in Arnhem en is – uiteraard- mee op trainingskamp in Turkije. Na een lichte training zondagavond moest er gisterochtend hard ge­werkt worden. Ferrer liet de spe­lers sprinten, met gewichten wer­ken en over hordes springen. Ook Riverola moest eraan geloven. „ Mij hoor je niet klagen. Ik wil een bete­re voetballer worden en doe er al­les aan om te slagen als prof.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: