1 november 2015 In de media

Marvelous Nakamba brengt balans bij Vitesse

Nakamba heeft in zijn tweede jaar bij Vitesse een basisplaats veroverd. Een portret van de speler uit Zimbabwe.
Marvelous Nakamba (21) heeft zijn trainer overtuigd van zijn mo-gelijkheden. "Marvelous is een speler die uiteindelijk in Engeland terecht zal komen", zegt Peter Bosz, de coach van Vitesse. "Hij lijkt op Cheick Tioté, die eerder bij FC Twente speelde en nu bij Newcastle United. Jongens die hard en vol het duel in gaan. Sommige piepers in Nederland kunnen daar niet mee omgaan, maar in Engeland wordt dat geaccepteerd. Marvelous is fel op de bal, pakt veel tweede ballen op en voelt waar de bal gaat vallen. Hij is heel belangrijk voor de balans in ons elftal."

De middenvelder uit Zimbabwe is dit seizoen de revelatie bij Vitesse. In zijn eerste jaar in Arnhem moest Nakamba zich nog tevreden stellen met een handvol optredens, maar nu heeft hij een basisplaats. De linkspoot houdt zich voetballend met gemak staande en voegt fysieke kracht toe in het hart van het elftal.

"Ik kan niet zeggen dat ik tevreden ben. Ik wil altijd mijn best blijven doen en leren", zegt Nakamba. "Vorig seizoen moest ik nog wennen. Ik leerde van de middenvelders, die ouder en meer ervaren waren dan ik. Soms moet je wachten op je kans. Zo gaat dat in het voetbal."

Hij doet zijn verhaal op een rustige toon. Nakamba oogt bedeesd en bescheiden, maar hij is overtuigd van zijn missie. Zijn levensdoel was duidelijk, sinds hij zijn vader Antoine hem meenam naar een thuiswedstrijd van Highlanders FC. "Dat is een grote club in Bulawayo, de stad waar ik ben opgegroeid", aldus Nakamba. "Ik was nog een kind toen mijn vader me voor de eerste meenam. Ik zei toen: 'Daar wil ik ooit spelen'. Ik wilde profvoetballer worden, dat was vanaf het begin mijn grote droom."

Zijn vader, een doelman, was profvoetballer bij Hwange. Marvelous heeft twee broers, Junior en Blessed. Zij voetballen niet. Blessed (gezegend) en Marvelous (prachtig) zijn opvallende namen. "Ik weet niet waarom mijn ouders voor deze namen hebben gekozen, maar ik houd enorm van mijn naam Marvelous", zegt Nakamba. En, lachend: "Ik moet marvelous voetbal spelen."

Hij leefde thuis met zijn vader en broers in Bulawayo. Zijn moeder werkte als schoonmaakster in buurland Zuid-Afrika. Zij verdiende het geld voor het gezin. "Mijn moeder kwam maar vijf, zes keer per jaar naar huis. Dat was niet makkelijk", geeft Nakamba aan. "Sinds ik prof ben, kan ik mijn familie ondersteunen. Mijn moeder leeft nu ook in Zimbabwe."

Nakamba woont in Oosterbeek. "Een mooie, rustige plaats. Daar houd ik van. Ik woon op mezelf en probeer ook voor mezelf te koken. Dat is niet moeilijk, maar ik ben vaak moe als ik na het trainen thuiskom. Mijn kookkunsten worden al iets beter, haha."

Zijn familie komt twee, drie keer per jaar over. En ook is er het dagelijkse contact via Skype. "Ik mis mijn familie. Ik was 18 toen ik alleen naar het buitenland ben gegaan voor het voetbal. Ik ben er dus al aan gewend. En ik spreek mijn familie elke dag, dat maakt het makkelijker."

Nakamba begon op zijn achtste met voetbal in clubverband en werd tien jaar later door AS Nancy ontdekt tijdens een jeugdtoernooi in de Verenigde Staten. Daarvoor had hij al stage gelopen bij Cercle Brugge. "Toen was ik nog te jong", zegt Nakamba, die regelmatig afspreekt met enkele landgenoten die wel voor het Belgische voetbal hebben gekozen.

In Frankrijk speelde hij vooral in het tweede elftal van AS Nancy, dat zijn aflopende contract niet verlengde. Zijn zaakwaarnemer vroeg toen of Nakamba op proef wilde bij Vitesse. Dat bleek een goede keuze. "De eredivisie is voor mij een betere competitie dan de Franse. Hier wordt technischer gespeeld, maar in Frankrijk ben ik sterker geworden", zegt Nakamba, die door scouts van Chelsea en Arsenal wordt gevolgd. "Dat wist ik niet. Dat is een mooie verrassing. Het motiveert me om nog meer te doen."

Paspoort

Naam: Marvelous Nakamba.
Geboren: 19 januari 1994 te Hwange (Zimbabwe).
Vorige clubs: Highlanders FC (Zimbabwe, 2002-201), Bantu Tshintsha Guluva Rovers FC (Zimbabwe, 2010-2012), AS Nancy (Frankrijk, 2012-2014).
Bij Vitesse sinds: medio 2014.
Contract bij Vitesse: tot medio 2018.
Aantal competitiewedstrijden (en competitiedoelpunten): AS Nancy II 32 (1 goal), AS Nancy 2 (0), Vitesse 16 (0).
Nationale jeugdteams: sinds zijn zestiende in Zimbabwe Onder 20.
Aantal interlands: 1 (0 goals).
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: