10 juni 2018 In de media

Mason Mount heeft alles in huis voor de wereldtop

Mason Mount is een talent van de buitencategorie. Zijn plafond moet veel hoger liggen dan Vitesse. Drie kenners over de goedlachse groeibriljant uit Portsmouth.
Eddie Newton heeft een mooie baan bij Chelsea. Samen met Paulo Ferreira en Tore André Flo vormt hij de coaching-staf voor alle huurlingen van de Britse topclub. De Londenaar reist zodoende veelvuldig door Europa en ziet wat talent overzee teweeg brengt. Mason Mount heeft in een jaar bij Vitesse een geweldige indruk achter gelaten.

'Zijn statistieken zijn geweldig'
,,Hij heeft in Nederland de bevestiging gegeven van zijn talent”, stelt Newton over de speler van het jaar in Arnhem. ,,Het duurde vanuit ons oogpunt wat lang voordat hij ging spelen. Die keuze heeft de trainer (Henk Fraser, LL) toegelicht. Zijn impact bij Vitesse was vervolgens exceptioneel. Wij kenden zijn kwaliteiten natuurlijk al. Hij was niet voor niets de Academy Player of the Year (beste jeugdspeler van 2017, LL). Maar Mason moest zijn belofte ook inlossen. Zijn statistieken zijn nu geweldig.”

Mount, net 19 jaar, heeft alles in huis voor de wereldtop, stelt Martin Laamers. De ex-prof van Vitesse (1986-1996), FC Wageningen, Harelbeke en AA Gent roemt zijn creativiteit. ,,Mount zorgt voor de opening als de wedstrijd op slot zit”, zegt Laamers. ,,Dan heeft hij die beslissende loopactie of de steekpass. Op die jonge leeftijd is hij al heel ver in zijn ontwikkeling.”

Beter dan Ziyech
Dat beaamt technisch directeur Marc van Hintum van Vitesse. ,,Wij hebben mogen genieten van een geweldig talent. Bij Ajax lopen op het middenveld geen betere spelers, hoor. Nee, ook Ziyech niet. Mason heeft alles. De actie, het loopvermogen, tactisch vernuft, techniek, diepgang en dynamiek. Hij kan druk zetten en heeft scorend vermogen. Hij kan zelfs koppen. Hij heeft de juiste mentaliteit én hij is intelligent. Alle voorwaarden voor een topcarrière, en dan gaat het hier echt over de wereldtop, zijn aanwezig.”

Mount valt, als huurling van Chelsea bij Vitesse, in de categorie Bertrand Traoré (nu Lyon), Dominic Solanke (Liverpool), Christian Atsu (Newcastle United) en Nemanja Matic (nu Manchester United). ,,Hij is het meest allround”, stelt Van Hintum. ,,Maar Mason moet nu ook de volgende stappen nog zetten.”

Newton zet daarvoor de toon. ,,Dit was pas de start. Mason kan een team dragen. Maar hij heeft nog een lange weg te gaan. Alles gaat om progressie. Het gaat ook om mentaliteit. Vastberadenheid. De wilskracht om te slagen.”

,,In de eredivisie heeft hij de techniek om uit te blinken”, zegt Laamers. ,,De fysiek is ook goed. Maar Engeland is van een ander niveau. Het is daarbij zaak dat hij constant goed is. Hij had bij Vitesse ook wel mindere periodes, natuurlijk.”

Mount maakt die vervolgstap al, ziet Van Hintum. ,,Die stage bij het Engelse nationale team (in de voorbereiding op het WK liet bondscoach Gareth Southgate Mount enkele dagen meetrainen, LL) is daar het voortvloeisel van. Dat was wel waanzinnig, hoor. Mason heeft zich dit seizoen bij Vitesse echt in de kijker gespeeld. Ja, dat is ook een compliment aan Vitesse én de eredivisie.”

Nog een jaar huur?
De Arnhemse club hoopt Mount daarom nog een jaar te huren. ,,We gaan de komende tijd ergens eens rustig zitten”, legt Newton de koers van Chelsea uit. ,,Met Mason, de familie, het management, de club. Dan stippelen we zijn toekomst uit. Dat moet goed zijn voor hem en zijn ontwikkeling.”

Laamers houdt een warm pleidooi voor de hoofdstad van Gelderland. ,,Mason Mount moet nog een jaar bij Vitesse gaan voetballen. Hij moet het team gaan dragen, uitblinken en doorgroeien. Daar is de eredivisie een uitstekend platform voor. En zeg nu zelf: voor hem kom je toch naar het stadion?”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: