10 september 2011 In de media

Matig Vitesse fors over de knie bij uitstekend AZ

AZ heeft met een duidelijke 4-0 uitslag Vitesse geklopt. De thuisploeg was heer en meester en had aan een helft genoeg om de zeer matig spelende Arnhemmers te kloppen.

Het ambitieuze Vitesse had al snel weinig meer te vertellen tegen een alert en uitstekend AZ. Na de eerste helft keek het tegen een 4-0 achterstand aan. Na 22 minuten kopte Pontus Wernbloom een hoekschop van Rasmus Elm binnen. Piet Velthuizen, die eindelijk mocht keepen na een slepende overgang van Hércules Alicante, kwam druistig uit maar raakte niets (zie foto).

Vier minuten later was een corner van de andere kant, nu genomen door Johann Berg Gudmundsson, oorzaak van de 2-0. Wernbloom was wederom de sterkste in de lucht. Velthuizen kon aan deze treffer weinig doen. De dadendrang van AZ kende echter geen grenzen. In de 38ste minuut was het 3-0 en dat gebeurde via een prachtig doelpunt.

Adam Maher stuurde met een prachtige no-look-pass Roy Beerens weg en de van SC Heerenveen overgekomen aanvaller besloot met een prachtige lob. Nog voor rust knalde Elm een strafschop tegen de touwen. Aan de ruime voorsprong waarmee de Noord-Hollanders de thee opzochten was niets gestolen. De ploeg was het hele eerste bedrijf heer en meester.

Na rust was bij AZ de noodzaak om voor een monsterscore te gaan onvoldoende aanwezig en Vitesse was te lam geslagen om nog iets aan de enorme achterstand te doen. Zeker toen spits Wilfried zijn tweede gele kaart, dus rood, kreeg na een schwalbe twintig minuten voor tijd. Doelpunten vielen er dan ook niet meer na de hervatting.

AZ – Vitesse 4 – 0 (4-0). 22. en 27. Wernbloom 1-0 en 2-0. 38. Beerens 3-0, 45. Elm 4-0 (strafschop).

Rode kaart: Bony (Vitesse, twee keer geel). Gele kaarten: Hofs, Van der Struijk (Vitesse), Viergever (AZ).

Opstelling Vitesse: Velthuizen; Yasuda, Kashia, Van der Heijden, Buttner (29. Van der Struijk); Van Ginkel, Annan, Propper; Jenner (75. Drost), Bony, Hofs (68. Chanturia).