25 september 2021 In de media

Matus Bero denkt thuis niet aan voetbal: ‘Mentaal fit blijven is essentieel’

Vitesse jaagt vanavond op zijn eerste thuiszege in de eredivisie. Matus Bero is al jaren een sleutelspeler op het middenveld. De Slowaak wijst vooral op het belang om ‘mentaal fit’ te blijven dit seizoen.

De wedstrijden volgen elkaar snel op. De Europese duels in de Conference League tellen zwaar voor de club. Vitesse ziet kansen om te overwinteren. Voor spelers is het een decor om zich in de kijker te spelen. Matus Bero, in het bezit van een aflopend contract dit seizoen, is zich daar van bewust.

Hij doet er alles aan om alle fronten fit te blijven, maar dat valt niet mee. Rustige dagen zonder druk op de ketel zijn schaars. En als Vitesse even niet speelt, is Bero weer onderweg met de nationale ploeg. Ondanks het mislopen van het EK, zijn grootste teleurstelling, maakte hij onlangs wel weer onderdeel uit van de Slowaakse ploeg. “Ik ben daar ziek geworden en verloor energie”, kijkt Bero terug op het begin van deze maand. “Ik miste daardoor ook de wedstrijd tegen RKC.”

Een goede training

Nu is hij terug en voelt de ‘box to box’ speler zich sterker worden. “Ik was niet op niveau. Nu gaat het gelukkig weer beter. Ik kwam niet fit terug, maar omdat er geen tijd zit om te herstellen met een gerichte training, bleek ik wat sukkelen. We spelen veel wedstrijden. Dat doe je liever dan een zware training, maar soms is het juist ook belangrijk om een goede training te hebben waardoor je terug in je ritme kunt komen. Nu is de energie er wel weer.”

Bero weet dat hij belangrijk is voor Vitesse. Een fitte Bero is een zekerheidje voor trainer Thomas Letsch. De 26-jarige Slowaak vindt dat veel rusten en afleiding essentieel is om te presteren op het veld. Hij werkt volgens een vast ritme.

“In de drie uurtjes per dag dat ik hier bij de club ben, geef ik alles. Dat doe ik altijd. Maar ben ik thuis denk ik niet aan voetbal. Alleen kort voor de wedstrijden ben je er natuurlijk wel mee bezig. Ik wandel als ik klaar ben bij Vitesse met mijn hond en breng veel tijd door met mijn vrouw. Zo bliijf ik mentaal fris. Ik denk dat het essentieel is om goed uit te rusten. Zeker als het programma zo vol is als nu.”

“Ons seizoen verloopt met ups en downs”, erkent Bero. “Nee, frustrerend is het niet. Natuurlijk moet het beter. Wij voelen dat ook en weten wat het probleem is. We werken aan oplossingen. Hopelijk zijn we er tegen Fortuna Sittard klaar voor. Een tegenstander die je niet moet onderschatten en tegen wie het nooit makkelijk voetballen is. En als het niet loopt moet je zorgen dat je extra arbeid verricht om te blijven vechten voor het resultaat”, aldus Bero.

Tot straks in het stadion. Ons supportershome is open dus kom gerust een drankje doen!

Bron: Omroep Gelderland/SV / Foto's: SV

Hoofdsponsor: