18 januari 2012 In de media

Mededeling over uitsupporters bij de derby

De supportersvereniging voert op dit moment een campagne om de derby, met aanwezigheid van bezoekende supporters, te laten bestaan.

Beste supporters, 

Na afloop van de wedstrijd op 16 oktober in Nijmegen zijn er ongeregeldheden uitgebroken. Dat was aanleiding voor de Gelderse clubs om serieus te overwegen de derby’s voortaan zonder bezoekende supporters te laten spelen.

Dit was voor ons als Supportersvereniging Vitesse onbespreekbaar. Een Gelderse derby zonder uitpubliek is een devaluatie van de derbybeleving en het zou absurd zijn als de Arnhemse supporters in de toekomst gestraft zouden worden voor het uitbreken van ongeregeldheden in Nijmegen.

Overleg met de clubs heeft tot heroverweging geleid, waarbij er restricties zijn gesteld aan de aantallen bezoekers die de derby mogen bezoeken. De clubs wilden op dat moment tot maximaal 500 uitsupporters in Arnhem en tot 300 supporters in Nijmegen toelaten (uitvak in Nijmegen is kleiner).

De SV gelooft dat de derby pas echt een derby is als het uitvak zo vol mogelijk zit. We hebben dus getracht deze restricties zover mogelijk teruggedraaid te krijgen, en met succes. We hebben bereikt dat er tijdens de wedstrijd Vitesse-NEC op 22 januari 800 supporters uit Nijmegen welkom zijn. Andersom krijgen, net als vorig seizoen, 500 Vitesse supporters de gelegenheid om volgend seizoen naar de wedstrijd in Nijmegen te gaan. Voor dit alles geldt als voorwaarde dat de derby zonder incidenten verloopt. Mocht het tot (ernstige) incidenten komen, is de kans reëel dat we de komende jaren een derby zonder bezoekende supporters hebben.

Laat het niet zover komen en laat de rivaliteit waar het hoort: op het veld en, door middel van ludieke spandoeken, op de tribunes. Dit alles onder het motto: EN ANDERS IS HET AFGELOPEN (het standpunt van de clubs).

Op extra voorwaarden met betrekking tot categorisering van de wedstrijd (C- categorie), compartimentering van het stadion en restricties ten aanzien van verkoop van losse kaarten voor bepaalde vakken, hebben wij helaas geen directe invloed. Deze restricties zijn niet nieuw en worden al jaren opgelegd. Bovendien maakte de situatie in Nijmegen het onbespreekbaar voor de veiligheidsdriehoek om het toegepaste regime voor dit seizoen te wijzigen.
Wij blijven echter ook in de toekomst inspanningen verrichten om tot versoepeling van de opgelegde beperkingen te komen.

Supportersvereniging Vitesse

PS. De Supportersvereniging Vitesse neemt afstand van het artikel in de digitale editie van De Gelderlander, inmiddels overgenomen door diverse media. De regionale krant suggereert dat het door de clubs ingenomen standpunt ‘anders is het afgelopen’ door de SV’s worden onderschreven. Door het toevoegen van een suggestieve kop boven het artikel (inmiddels aangepast) en een foto uit 2003(!), ontstaat er een volledig verkeerd beeld van de werkelijkheid. Wij verwijzen naar bovenstaande tekst.

Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: