3 april 2010 In de media

Megaspandoek tegen Groningen weer te zien op zuid-tribune

Tegen FC Twente was er een nieuw spandoek te zien op de zuid-tribune. Na de 3-0 nederlaag tegen AZ eind februari verdween het. Vanavond is het doek terug.

‘ Doek met verhaal’ keert terug.

Het Arnhemse beker­fiasco Vitesse – FC Groningen ( 1- 5) van 28 oktober 2009 vormde de aanleiding voor een immens nieuw spandoek van de fans op de zuid- tribune. De wanvertoning van de spelers – die door ontketende Groningers compleet werden overlopen (0-4 bij rust) – werd door trainer Theo Bos met een fikse boete bestraft.
Het geld – de trainer betaalde zelf het leeuwendeel – ging vervolgens naar de supportersclub. Die besloot er weer iets voor de supporters mee te doen. Er werd voor veel geld een immens spandoek aangeschaft, waarmee de fans hun ploeg thuis zouden steunen. Maar het doek was amper klaar of het ging helemaal mis. Een nieuwe wanprestatie van de spelers op 27 fe­bruari tegen AZ (0-3), had nu wangedrag van de supporters op de zuid-tribune tot gevolg. Het spandoek werd misbruikt als een schild om ongezien stoeltjes te slopen en andere ongein uit te halen.

Daarop werd het doek vanwege de explosieve situatie door de politie verboden voor de thuiswedstrijden tegen SC Heerenveen (0-1) en Willem II (2-1). Volgens Vitesse was het doek kapot en zou het zeker terugkeren. Uitgerekend zaterdag (vandaag) tegen FC Groningen verwacht voorzitter Ralph Gerritsen van de supportersclub het grote doek inderdaad weer terug in het stadion, waar Vitesse in april nog drie thuisbeurten afwerkt. Na FC Groningen (3 april) volgen nog NAC op dinsdag 13 april en Roda JC op zondag 18 april.

Of het spandoek opnieuw op de zuid- tribune te zien is, liet Gerritsen desgevraagd in het midden.
„ Dat is aan de sfeercommissie. De politie vond het de laatste twee wedstrijden te gevaarlijk omdat er stoeltjes kapot waren gemaakt en de situatie onrustig was. Maar zaterdag tegen Groningen, uitgerekend de club aan wie wij het span­doek te danken hebben, keert het terug.”
Geruchten dat er onder het doek ‘gevaarlijke’ situaties werden gecreëerd door mensen met aanstekers, worden door Gerritsen ontkend. „Daar weet ik niks van, het kan ook niet in brand worden ge­stoken. Zo’n spandoek wordt brandwerend gemaakt, dat is door de brandweer gecontroleerd. Anders mag het het stadion niet eens in.”

Saillant is dat net als de bekerwed­strijd ook het competitieduel Vitesse- FC Groningen onder leiding staat van Björn Kuipers.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: