17 januari 2011 In de media

Menzo: ‘Ik was toe aan Eredivisie’

Ex-international Stanley Menzo is assistent-trainer van Albert Ferrer bij Vitesse. Hij werkt nu op het podium waar hij naar verlangde.
In de Eredivisie voelt de eerste meevoetballende keeper van Nederland zich thuis. ,,Ik beschouw dit als een tussenstap op weg naar een hoofdtrainerschap”, zegt hij tegen OnsOranje.nl.

Stanley Menzo maakt roerige tijden mee in Arnhem. De voormalige international is de assistent van de nieuwe trainer Albert Ferrer. Bij Vitesse is het roer omgegaan na de komst van geldschieter Merab Jordania en in Arnhem is nu veel mogelijk. Menzo denkt mee over de te volgen weg. Menzo zegt: ,,Er is een nieuw bewind en een nieuwe trainer. Dat moet nog een geheel worden. De ploeg ontwikkelt zich goed, maar er is nog geen resultaat.”

Perfecte ervaring

Menzo vervolgt: ,,Ik ben weliswaar assistent, maar ik heb mijn inbreng. De andere leden van de technische staf en ik proberen aan Ferrer uit te leggen wat Nederlandse gewoonten zijn. Manieren en gebruiken die voor hem vreemd zijn als Spanjaard. De visie is duidelijk. Dit is een perfecte ervaring voor mijn trainerschap. De laatste wedstrijd tegen Twente hebben we tot in detail besproken. Waar we de ploeg kunnen helpen, hoe we ze beter kunnen maken. Het is een lastige periode voor de club op dit moment. Er moeten veel slecht nieuwsgesprekken worden gevoerd met spelers. Met jongens die weg mogen.”

Soms praten Menzo en Ferrer over FC Barcelona. ,,Ik heb stage gelopen bij Barça voor de trainerscursus toen Rijkaard er werkte. En Ferrer heeft er natuurlijk jarenlang gespeeld.” Menzo vindt: ,,Wij hebben dezelfde filosofie als Barcelona. We willen net zo graag op balbezit spelen en net zo snel weer de bal veroveren. Bij balverlies willen we ook druk zetten en we vallen ook aan over de vleugels. De trainingsvormen lijken op elkaar. We hanteren ook trainingsvormen die ikzelf gaf bij Volendam en Cambuur toen ik daar hoofdtrainer was.”

Toe aan Eredivisie

Verrast was Menzo, toen de aanbieding kwam van Vitesse. Hij was trainer in Friesland bij Cambuur Leeuwarden en diende daarvoor Volendam. ,,Ik zag het niet aankomen, maar ik had een aanbieding van een club uit de Eredivisie nodig. Ik had de Jupiler League wel gezien. Je moet ervoor zorgen dat je niet verzadigd raakt en minder scherp wordt. Ik was toe aan de Eredivisie.”

Menzo weet wat voor een trainer hij is. ,,Ik hou van het voetbal dat ikzelf heb gespeeld onder Cruijff, onder Van Gaal en onder Gerets. Als trainer kan ik hard zijn. Je moet er als trainer geen problemen mee hebben om een speler op de bank te zetten. Dat doe ik zonder blikken of blozen. Ik kan niet veinzen. Als trainer is het belangrijk dat je precies weet wat er leeft in een groep, dat hoeft niemand mij te vertellen. Er zijn spelers geweest waar ik in het verleden een aanvaring mee heb gehad, omdat zij mij in de maling dachten te kunnen nemen. Die hoef ik echt nooit meer te zien. Die vertrouw ik niet meer.”

Tussenstap

Ambitieus is hij ook. Vanaf het moment al dat hij aan de cursus Coach Betaald Voetbal begon. De aanbieding van een Eredivisieclub had wat hem betreft wel wat eerder mogen komen. ,,Ik had eerder stappen willen nemen als trainer. Het liefst was ik twee jaar geleden al in de Eredivisie aan de slag gegaan. Nu ben ik assistent van een Eredivisieclub. Ik beschouw dit als een tussenstap op weg naar een hoofdtrainerschap. Zodra ik het gevoel krijg dat ikzelf weer aan het roer wil staan, moet ik weg.” Het buitenland trekt hem ook: ,,In België zou ik graag werken. Ik heb daar gespeeld en dat was sportief en privé gezien een mooie tijd.” En Ajax? ,,Daar ben ik op dit moment echt niet mee bezig.”

Een verklaring heeft hij er niet voor, dat het zo lang duurde voordat er een bod kwam uit de Eredivisie. ,,Het vooroordeel dat keepers geen goede trainers zouden zijn? Ik kwam bij Twente-Vitesse Michel Preud’homme tegen. Wat een goede keeper was dat vroeger. Hij zei me: ‘Zie ons’. En dan zeggen ze dat keepers geen goede trainers kunnen zijn.”

OnsOranje.nl

Hoofdsponsor: