12 maart 2011 In de media

Menzo lekker in zijn vel bij Arnhemse club

‘Vitesse presteert knap gezien de omstandigheden’

Vitesse zou de komende maanden snel stijgen op de ranglijst, zo beloofde de nieuwe clubeigenaar Merab Zjordania in januari. Maar het is maart en de Arnhemmers staan nog altijd op die vijftiende plek. De nieuwe trainer Albert Ferrer en zijn assistent Stanley Menzo zien hun ploeg wisselvallig presteren. ,,Er is vooruitgang, maar dat moet nog resulteren in punten”, zegt Menzo. ,,Maar we zitten niet in een gemakkelijk situatie. Gezien de omstandigheden vind ik dat de ploeg knap presteert.”

De zege vorige week tegen VVV (2-0) was belangrijk, zo weet de in november bij Cambuur vertrokken Menzo. Die volgde op de 6-1 afstraffing tegen Heracles Almelo. Het is afwachten hoe de Vitesse zich vanavond tegen Heerenveen presenteert. Menzo geeft aan dat zoiets hoort bij een ploeg in opbouw. ,,We zijn druk bezig er een team van te maken. Soms loopt het goed, maar heb je geen resultaat, soms speel je minder en win je wel. Het is wisselvallig en dat is tekenend. Tegen VVV was het niet top, maar ook weer niet zo slecht als er geschreven werd.”

Vitesse heeft grote ambities, maar de doelstellingen van de trainers zijn bescheiden voor dit seizoen. ,,We moeten snel mogelijk uit de onderste regionen geraken. Er is druk en dat is logisch als je vijftiende staat. Dat kun je maar op één manier oplossen en dat is goed voetballen en punten halen.” Opvallend is wel dat het gat met de nummer negen Heerenveen slechts zes punten is. ,,Als je wint, kijk je nog naar boven, als je verliest kijk je naar beneden. Het zit allemaal knap dicht bij elkaar. Elk duel is zo bijna een finale.”

Menzo is blij dat hij de overstap van de eerste divisie naar de eredivisie heeft kunnen maken. ,,Het bevalt me uitstekend. Alleen van de resultaten wordt je wel eens pissig, maar hier ben ik altijd naar op zoek geweest en nu mag ik. Je speelt op een hoger niveau, je denkt op een hoger niveau, de spelers, de stadions, het is allemaal een stukje hoger. Als sportman ben je daar naar op zoek. Ik ben blij dat ik de stap heb kunnen maken en ik voel me er goed bij. Het was wel even wennen dat ik geen hoofdtrainer ben, maar daar heb ik bewust voor gekozen.”

De geruchten dat Ferrer en Menzo niet goed met elkaar kunnen opschieten, verwees de Spaanse hoofdtrainer al naar het rijk der fabelen. Ook Menzo zegt dat hij goed kan opschieten met Ferrer, met wie hij in het Engels communiceert. ,,De verhouding is goed. We delen dezelfde filosofie, verzorgd voetballen vanuit goed positiespel. Ik ben betrokken bij alles, heb invloed. Onder de douche hebben we net nog alles doorgenomen, maar het is ook dollen. Ferrer heeft humor en ik ook. Het is vaak lachen geblazen.”

Menzo volgt Cambuur nog op de voet. Dat de Leeuwarders wisselvallig blijven presteren, verbaast hem niet. ,,We wisten aan het begin van het seizoen dat we niet zo stabiel zouden zijn als de twee voorgaande jaren. De selectie is smal en je moet een beetje geluk hebben met blessures. Toch denk ik dat Cambuur nog op de vierde of vijfde plek eindigen en dat was ook vooraf het uitgangspunt. Als ze pech hebben worden ze zevende.” Het zou hem bovendien niet verbazen als Cambuur in de play-offs nog iets mooi zou neerzetten.

De play-offs voor Europees voetbal ziet Menzo voor zijn eigen club niet meer als een realistische mogelijkheid. ,,Andere clubs hebben veel betere papieren. Wij moeten alles winnen en zij alles verliezen. Als je ziet hoe wij hier zijn ingestapt, is het niet makkelijk. De overname van de club en nieuwe spelers die instappen. Het is een rommelige periode en het team is niet echt in balans.” Alleen resultaten zullen echt rust brengen, zo beseft hij. ,,Daarom zullen we klaar moeten zijn voor Heerenveen. We hebben de punten hard nodig. We moeten gewoon ons mannetje staan.”.

Friesch Dagblad

Hoofdsponsor: