31 maart 2014 In de media

Merab Jordania: van redder tot bedreiger

Op 16 augustus 2010 werd er een volkomen andere koers aangekondigd bij Vitesse. De Arnhemse club zou voortaan mee gaan doen om de landstitel in Nederland.
En dat allemaal door de komst van Merab Jordania, een Georgische zakenman met een nadrukkelijk voetbalverleden. Hij was speler en voorzitter van Dinamo Tbilisi en voorzitter van de Georgische voetbalbond. Jordania was zelfs even bondscoach van zijn land.

Jordania had de aandelen overgenomen van Maasbert Schouten en nam kort daarop ook de voorzittershamer van hem over. Dat riep veel vragen op, temeer omdat er direct bij zijn aantreden allerlei verhalen boven kwamen over het dubieuze verleden van Jordania. Hij zou betrokken zijn bij fraude, belastingaffaires en wapenhandel. Ook werd er gemeld dat de Georgiër een pistool had getrokken toen een transfer niet naar zijn wensen verliep. Jordania ontkende deze aantijgingen en deed het af als 'alleen maar verhaaltjes'. Met de Georgiër maakte ook Erwin Kasakowski zijn entree. Aanvankelijk alleen als adviseur, maar toen Paul van der Kraan eruit werd gewerkt als algemeen directeur, nam Kasakowski zijn positie in.

Eerste seizoen bijna fiasco
Het eerste seizoen onder Jordania liep bijna uit op een fiasco. Vitesse degradeerde bijna en ontsnapte maar op één punt aan de play-offs tegen degradatie. Trainer en clubicoon Theo Bos werd al na twee maanden ontslagen en vervangen door Albert Ferrer, die na het mislukte seizoen zijn congé kreeg. Er werden ook dertien spelers uit allerlei windstreken aangetrokken tijdens het seizoen, waarvan de meesten weinig toevoegden aan Vitesse. Ook werden er enkelen spelers gehuurd van Chelsea, waarmee de Arnhemse club nadrukkelijk ging samenwerken.

Jordania onderhield een warme band met de Russische eigenaar van de Londense club, Roman Abramovitsj. Wel maakte na de winter Wilfried Bony zijn entree, maar de Ivoriaan was voornamelijk geblesseerd. Ondanks de slechte resultaten bleef Jordania bij zijn doelstelling dat hij Vitesse binnen drie jaar naar het landskampioenschap en de Champions League zou leiden. Bij de supporters maakte de nieuwe eigenaar zich al snel geliefd. Hij werd gezien als de redder van de club. In GelreDome hing iedere wedstrijd een spandoek met de tekst 'Merab, make our dreams come true'.

In de zomer van 2010 werd John van den Brom losgeweekt bij ADO Den Haag als nieuwe trainer. Vitesse kende een uitstekende seizoensstart en ook nu kwamen onder het seizoen nog diverse spelers binnen. Na de winterstop zakte de ploeg helemaal weg en Jordania wilde Van den Brom ontslaan, maar de trainer werd gered door een betere sportieve serie, die uiteindelijk leidde tot Europees voetbal. Desondanks wilde Jordania van John van den Brom af, omdat de trainer spelers die door bevriende zaakwaarnemers waren gehaald, weigerde op te stellen. Van den Brom vertrok zwaar gedesillusioneerd vertrok naar Anderlecht en haalde nog flink uit naar de Georgiër.

In de omgang komt Jordania over als een ietwat verlegen man, die zich liever niet in de media uit. Hij spreekt vooral in korte oneliners, zoals in het geval van Van den Brom: 'He has to leave.' Bij Jordania's presentatie, op 16 augustus 2010, was hij ook kort van stof toen hem naar nieuwe spelers werd gevraagd: 'Give me two more days.'

Fred Rutten blijft een seizoen
Vlak voor de eerste training in de zomer van 2012 werd Fred Rutten aangetrokken als nieuwe trainer. En in augustus werd Theo Janssen na moeizame onderhandelingen teruggehaald van Ajax. Vitesse draaide mee bovenin dankzij de doelpunten van Wilfried Bony, het loopvermogen van talent Marco van Ginkel en het spelinzicht van Janssen. Rond de winter kwam er wederom de klad in. Jordania gaf Rutten een toezegging voor drie nieuwe spelers, maar die kwamen niet. De trainer gaf daarna enorm af op Jordania, die hij verweet dat hij zijn beloftes waar maakte. Vitesse leefde weer op en leek nog even terug te keren in de titelrace, maar in de slotfase van de competitie werden teveel punten gemorst. De Arnhemmers eindigden als vierde en Rutten besloot zijn contract niet te verlengen.

Jordania op zijspoor
Met Peter Bosz als nieuwe trainer maakte Vitesse na een slechte start een uitstekend seizoen door. De Arnhemse club was zelfs anderhalve maand koploper van de eredivisie. Maar ondertussen kwam er kritiek op Jordania. Nadat de club op verzoek van Chelsea intern was doorgelicht, werd Erwin Kasakowski als algemeen directeur geslachtofferd en vervangen door Joost de Wit van RKC. En in die periode begon ook het proces om Jordania uit zijn positie te zetten. En dat zinde de Georgiër geenszins.

In oktober werd hij gedwongen om zijn aandelen over te dragen aan de Russische miljardair Aleksandr Chigirinskiy, tot die tijd een goede vriend van Jordania. In december werd hij ook afgezet als voorzitter van Vitesse. Zijn vervanger werd Arnhemmer Bert Roetert. De club bracht bewust niet naar buiten waarom Jordania moest wijken, maar bronnen rond Vitesse wisten te melden dat Jordania het project Vitesse 2013, dat had moeten leiden naar deelname aan de Champions League, had laten mislukken. Er was teveel geld uitgegeven, onder meer aan spelers die nauwelijks speeltijd kregen en aan zaakwaarnemers. Ook zou de Georgiër zonder enige overleg contracten aan al voor Vitesse uitkomende spelers hebben aangeboden.

Jordania leek te doen alsof het allemaal niet was gebeurd. Hij bleef wedstrijden bezoeken en meldde zich regelmatig op de trainingen, waarbij hij nadrukkelijk contact zocht met de spelers en de trainers. Die bleven ook heel amicaal met hem omgaan. De Georgiër zinspeelde ook meerdere malen op een terugkeer bij de club. Ondertussen richtte zijn woede zich op directeur Joost de Wit, die hij zag als de kwade genius achter zijn gedwongen vertrek. Hij bedreigde hem meerdere malen en dat leidde uiteindelijk tot de aangifte, die nu heeft geresulteerd in een stadionverbod voor Merab Jordania.


De Wit werd 'bedreigd met geweld'

Voormalig-eigenaar Merab Jordania zou Vitesse-directeur Joost de Wit verbaal bedreigd hebben met geweld. Dat zegt de politie.

Woordvoerder Paul Koetsier zegt dat op 12 februari aangifte is gedaan. 'Voor zover ik weet is er sprake van één bedreiging geweest', aldus Koetsier. Die zou hebben plaatsgevonden tussen oktober vorig jaar en februari.

Na de aangifte zijn zowel De Wit als Jordania door de politie uitgebreid verhoord. Het dossier is voorgelegd aan justitie, die verder zal bepalen wat er gaat gebeuren. Mogelijk krijgt Jordania een geldboete. Koetsier wil niet bevestigen of De Wit beveiliging heeft en een zogeheten 'panic button' draagt waarmee hij direct alarm kan slaan bij de politie.

Vitesse heeft een stadionverbod van drie jaar afgekondigd voor Merab Jordania die ook ruim drie jaar eigenaar was van de Arnhemse club en tot voor kort ook de functie van voorzitter bekleedde. Ook mag de Georgiër zich drie jaar lang niet melden op het trainingscomplex Papendal.

Omroep Gelderland / Foto’s SV

Hoofdsponsor: