22 juli 2011 In de media

Met dank aan Chelsea

De hechte band tussen Chelsea en Vitesse heeft de Arnhemmers opnieuw twee toptalenten opgeleverd. Sinds deze week zijn de Brazilianen Alex en Anderson Vitessenaren. „Vroeger gingen deze spelers naar PSV, nu naar Vitesse.”

Als twee druppels water lijken ze op elkaar, de tweeling Alex en Anderson (19). Zodra één van de twee nieuwe Vitessenaren de bal beroert, wordt pas duidelijk wie exact wie is. Linksback Anderson Santos Vitoria is linksvoetig, rechtsback Alex Santos Vitoria rechts.

Toen technisch directeur Ted van Leeuwen afgelopen week het contracteren van het tweetal bekend maakte, kwam hij superlatieven te kort Terecht, zegt superscout Piet de Visser van Chelsea, die de Arnhemmers op het spoor van de verdedigers zette. „Dit zijn er twee voor de toekomst," zegt De Visser gepassioneerd.

„Ze zijn redelijk goed aan de bal, kunnen goed opbouwen en ook goed verdedigen. Het zijn moderne verdedigers. Wie het verste in zijn ontwikkeling is? In beginsel dacht ik dat Anderson de beste was. Maar in bepaalde wedstrijden was Alex de betere. Ik schat ze momenteel gelijkwaardig in."

De Visser weet waarover hij praat. Gravend in zijn geheugen weet de scout zich te herinneren dat hij de jonge Brazilianen enkele jaren geleden voor het eerst in de jeugd van Flamengo aan het werk zag.

„Ze waren een jaar of vijftien," zegt De Visser. „Toen heb ik ze aanbevolen bij Flamengo, één van mijn favoriete clubs in Brazilië, te blijven. Binnenkort zouden hun jeugdcontracten daar aflopen. Ik ken hun ouders goed en zij stonden er achter dat de spelers naar Europa zouden gaan."

Aangezien De Visser in dienst is van Chelsea was het aannemelijk geweest dat beiden naar de Londense club waren verhuisd. Maar voor Chelsea achtte de scout beiden nog net niet rijp genoeg. „Zoals bekend is mijn baas (Roman Abramovich) bevriend met de baas van Vitesse. Dan is de klik snel gemaakt. Ik heb deze spelers bij Vitesse onder de aandacht gebracht en geadviseerd hen te nemen."

Opnieuw profiteren de Arnhemmers dus van het netwerk van Abramovich. „Als Vitesse voor bepaalde posities iemand nodig heeft, kunnen ze altijd bij Chelsea en mij aankloppen.

„Vroeger waren voetballers als Alex en Anderson naar PSV gegaan. Door dè goede verstandhouding van de bazen komen ze nu bij Vitesse terecht Net zoals Renato Ibarra, die ook al door de Arnhemmers is vastgelegd, uit de scouting van Chelsea komt. Die speler is momenteel wat verder in zijn ontwikkeling dan de twee Brazilianen."

In elk geval wil De Visser benadrukken dat van Alex en Anderson niet direct wonderen verwacht mogen worden. „Geef hen even de tijd te wennen aan een nieuwe omgeving en de tactieken in het Europese voetbal. Ze zijn erg leergierig, zo heb ik gemerkt tijdens mijn gesprekken met hen. Ik heb veel vertrouwen in coach John van den Brom. Hij zal de aandacht geven die deze spelers nodig hebben."

Algemeen Dagblad

Hoofdsponsor: