22 mei 2010 In de media

Met Kaya is Vitesse ook ‘laatste der Belgen’ kwijt

Met Onur Kaya ver­dwijnt de ‘laatste der Belgen’ uit de selectie van Vitesse. In het voor­bije decennium waren de Zuider­buren goed vertegenwoordigd in de selectie en de jeugd van de Arn­hemse profclub; met Bob Peters, Gert Claessens, Pieter Collen, Stijn Vreven, Gill Swerts, Siebe Blondel­le, Kristoph Aelbrecht, Tim de Meersman.
Kaya is de laatste van die lange rij.

Hij kwam donderdag een tweeja­rig contract overeen met de Bel­gische eersteklasser Charleroi. „ Ik moet nog wel medisch worden ge­keurd”, reageerde Kaya gistermid­dag. De 24-jarige Belg gaf de naam van zijn nieuwe club zelf niet prijs. „Dat heb ik zo afgesproken met de club.”

Negen jaar geleden kwam ‘de tove­naar uit Brussel’ van de jeugdoplei­ding van de Belgische topclub An­derlecht naar de Arnhemse jeugd, toen nog tot de beste van Neder­land behorend. Tot een grote door­braak kwam het nooit, al behoort de technisch begaafde middenvel­der al sinds begin 2006 tot de hoofdmacht van Vitesse. Kaya leek in de zomer van 2009 te vertrek­ken, maar weigerde een overstap naar Volendam (‘ik ga niet in de eerste divisie spelen’) en besloot te vechten voor zijn kans.

Halverwege het seizoen leek alles op zijn pootjes terecht te komen. Nadat hij onder trainer Aad de Mos een half seizoen ijzersterk speelde, maar door blessures werd teruggeworpen, greep Kaya op­nieuw zijn kans. In november werd hij basisspeler, maar na een sterke start van 2010 ( beide goals in het gewonnen uitduel bij Hera­cles) raakte hij even geblesseerd.
Daarna kwam het niet meer echt goed. Hij bleef sukkelen, al sloot het Arn­hemse publiek de handige midden­velder wel in de armen.

Kaya wees een nieuw contract (één jaar met bij 25 optredens in de hoofdmacht, automatisch een tweede jaar) van de hand. Hij vond het salaris te laag. De Belg met Turkse achtergrond ging op zoek naar een nieuwe werkgever en vond die per 1 juli 2010; dan is de laatste der Belgen weg bij Vites­se.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: