16 november 2013 In de media

Michael Jansen als jeugdtrainer terug bij Vitesse

Michael Jansen is terug bij Vitesse. De 29-jarige Nijmege­naar, die van 2002 tot en met 2007 onder contract stond in Arn­hem, assisteert sinds deze maand Mark Verkuijl, hoofdtrainer van het elftal onder negentien jaar.
„Ik zie veel bekende gezichten. Met Ruud (Knol, hoofdtrainer Vit­esse O14, red.) heb ik altijd con­tact gehouden, dat is een vriend. Nick Hofs (assistent-trainer O16, red.) had ik al een poosje niet ge­zien, maar het voelt direct ver­trouwd”, vertelt de oud-verdedi­ger over zijn oud-ploeggenoten.

Via de versnelde trainerscursus voor oud-profs (minimaal 75 duels in het betaald voetbal) hoopt Jansen binnen een jaar zijn diploma’s (TC II en III) te halen. Hij zit in een groep met Ulrich van Gobbel, Patrick Paauwe en René Bot. „Ik wil verder als trai­ner en Vitesse biedt mij een kans. Ik ben 29 jaar en had nog voor een profclub kunnen voetballen, maar ik heb andere interesses ge­kregen”, vertelt Jansen, die sinds dit seizoen uitkomt voor tweede­klasser SC Woezik. Ook runt hij met oud-prof Erik Wegh voetbal­school Football Experience.

Jansen is na Arco Jochemsen, Knol, Hofs en Leon Hese de vijfde oud-speler die terugkeert als jeugdcoach bij Vitesse. Zij zorgen samen voor herkenbaarheid op Pa­pendal, waar de jeugd van Vitesse traint en de wedstrijden speelt. „Oud-spelers hebben een streepje voor, ze geven de jeugdopleiding een gezicht. Ze kennen de clubcul­tuur, weten wat wij van onze jeugdspelers verwachten. Maar oud-speler of niet, ze moeten na­tuurlijk wel kwaliteit leveren. Dat is het belangrijkste”, vertelt Gerry Hamstra, hoofd opleidingen.

De kwaliteit van de opleiding is de afgelopen jaren verbeterd, meent Jansen. „Ik speelde eind ja­ren negentig in de jeugd van Vi­tesse. Er was een A1, B1 en C1, en het beloftenteam telde zes spe­lers. Onze wedstrijden waren bij SML. Nu heeft Vitesse veel meer teams en is er een topaccommoda­tie op Papendal. Daarmee wil ik niet zeggen dat het vroeger niet goed was. Ik bewaar mooie herin­neringen aan die tijd.”

Hamstra sluit niet uit dat er in de nabije toekomst meer oud-spelers terugkeren bij Vitesse. „Je moet nooit bij voorbaat iets uitsluiten. Voordeel van oud-spelers is dat ze op niveau hebben gespeeld en dat ze ook op dat niveau kunnen den­ken. Oud-spelers vormen de ziel van de club.”

Gelderlander / Foto’s Vitesse

Hoofdsponsor: