1 september 2018 In de media

Michel Kreek: “Met Vitesse wonnen we thuis altijd van Ajax”

Michel Kreek doorliep vanaf zijn achtste jaar de jeugdopleiding van Ajax, won er vele prijzen en dwong een transfer naar Italië af. Voor Vitesse speelde de nu 47-jarige Amsterdammer de meeste wedstrijden op seniorenniveau en droeg hij jarenlang de aanvoerdersband.
Zondag treffen de twee clubs elkaar in het Gelredome. “De vraag zal zijn hoe Ajax terug is gekomen uit Kiev.”

“Verkeren ze in een euforische stemming? Of kunnen ze de focus weer volledig op deze wedstrijd krijgen?”, blikt Kreek vooruit tegenover ELF Voetbal. “Uit eigen ervaring weet ik hoe lastig Ajax het altijd heeft in Arnhem.” Tussen 1997 en 2002 droeg hij honderdvijftig keer het shirt van Vitesse in de Eredivisie. Voor Ajax was hij in 83 duels actief op het hoogste niveau. De voormalig Oranje-international speelde tussentijds voor Padova en Perugia in de Italiaanse Serie A. Een competitie die hij twee seizoenen geleden als assistent van trainer Frank de Boer bij Internazionale opnieuw ervoer. Ook voetbalde hij nog voor AEK Athene en Willem II.

Zit je zondag op de tribune van het Gelredome?
“Nee, we zijn met het Nederlands vrouwenteam druk in voorbereiding op de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen (dinsdag om 17.00 uur in Oslo, red.). Zondagmiddag vliegen we al. Hopelijk kan ik op Schiphol ergens een plekje vinden om op televisie te kijken. Vitesse – Ajax is zeker een wedstrijd die ik met meer interesse dan normaal volg.”

Wat verwacht je zondag?
“Vitesse – Ajax is een wedstrijd die altijd beladen is. Vitesse zal alles op alles zetten om te winnen van Ajax. Dat gevoel leeft bij elke tegenstander. De vraag zal zijn hoe Ajax is teruggekeerd uit Kiev. Verkeren ze in een euforische stemming en denken ze die wedstrijd er even bij te doen? Of krijgen ze hun focus wel volledig op het duel? Voor Ajax is Vitesse-uit sowieso altijd al lastig.”

Het is direct een belangrijk duel bovenin.
“Ajax staat twee punten achter op PSV en mag het gat in deze fase van de competitie niet te groot laten worden. Dan ben je al in een vroeg stadium aan het jagen. De Champions League-deelnamen van Ajax en PSV gaat dit seizoen sowieso een extra dreiging vormen voor beiden. De twee titelfavorieten. Wie het beste met die extra reeks wedstrijden kan omgaan, wordt straks kampioen.”

Hoe liepen je duels als Vitesse-speler met Ajax af?
“Eigenlijk altijd goed. In eigen huis wonnen we altijd van Ajax (met 2-0, 3-2, 3-0, 3-2 en 3-1, red.). Ook in de ArenA deden we het altijd goed (twee keer winst, één keer gelijk en twee keer verlies).”

Wat is je meest bijzondere editie?
“In mijn eerste jaar bij Vitesse wonnen we met 2-0 van Ajax (op 26 april 1998, red.). Dat speelde toen met de grote namen. Edwin van der Sar, Danny Blind, Frank en Ronald de Boer, Richard Witschge, Michael Laudrup, Jari Litmanen en Shota Arveladze. Ze stonden allemaal op het veld. Maar wij hadden toen ook een sterk team.”

Wat was het geheim van die zeges?
“Trainer Henk ten Cate drukte ons dat jaar op het hart om de tegenstander direct bij de keel te grijpen en door te drukken. Met die instelling speelden we ook. De steun van het publiek vormde een mooie wisselwerking waardoor we nog een stapje extra konden zetten. Uit speelden we heel compact en loerden we op de omschakeling. Dat pakte ook vaak goed uit.”

En wat was de meest bijzondere als speler van Ajax tegen Vitesse?
“Daarvan zijn me niet veel duels bijgebleven. Met Ajax bezochten we toen nog op Monnikenhuize. Een karakteristiek, mooi stadion met een trap. Maar we waren blij dat de club overstapte naar een modern stadion, haha.”

Kom je nog wel eens bij beide clubs?
“Niet heel vaak. Door mijn werkzaamheden is dat nauwelijks mogelijk. Bij Ajax ben ik ook jeugdtrainer (2006-2013, red.) geweest. Overal tref je daardoor bekenden. Dat is leuk. Ook speel ik nog wel eens mee met Lucky Ajax. De mensen van Vitesse tref ik ook nog geregeld. Woensdag startte de nieuwe trainerscursus in Zeist. Dan loop ik Tim Cornelisse en Theo Janssen tegen het lijf. Op diverse manieren kom je die jongens weer tegen.”
 

Afbeeldingsresultaat voor michel kreek vitesse.org
Elf – Bew. SV / Foto’s SV

Hoofdsponsor: