25 augustus 2021 In de media

Miljoenen op het spel voor Vitesse in cruciale match met Anderlecht

Na het spektakelstuk vorige week in Brussel maakt Arnhem en omstreken zich op voor de beslissende wedstrijd tegen Anderlecht. In het eigen GelreDome moet Vitesse winnen.

Beleeft Vitesse net als in 2017 een Europees seizoen met minimaal zes wedstrijden of is het over en uit na morgenavond? De spanning op de selectie van trainer Thomas Letsch is niet te onderschatten in aanloop naar de return met het Belgische Royal Sporting Club Anderlecht. De groepsfase van de Conference League staat in het eigen GelreDome op het spel. En daarmee ook bijna drie miljoen euro.

Slechte generale

In Brussel bracht Vitesse vorige week een gelijkspel (3-3) mee terug naar Arnhem. Met de nieuwe Europese voetbalregels zijn de drie goals op vreemde bodem veel minder waarde. Ook bij 0-0 wordt het twee keer een kwartier verlengen. Winnen is dus het devies voor Vitesse dat zondag nog een slechte generale beleefde door op eigen veld met 3-0 te verliezen van Willem II.

Bij Vitesse ontbrak woensdag op de laatste training, die een kwartiertje open was voor de media, Eli Dasa. De rechtsback was niet helemaal fit, maar wordt in de wedstrijd tegen Anderlecht wel verwacht. Dasa was één van de spelers die tegen Willem II werd gespaard, net als Riechedly Bazoer en Nikolai Baden Frederiksen op de bank begonnen. De gok van Letsch pakte volledig verkeerd uit, want Vitesse stond bij rust al met 2-0 achter.

Tekorten

De belangen voor de Europese kraker van donderdag zijn enorm. Wint Vitesse kan het sowieso 2,9 miljoen euro aan startgeld opstrijken als deelnemer aan de poulefase. Verder levert daarna ook elk punt dat in de poule wordt behaald, een aardig bedrag op. Dat zijn inkomsten die slechts enkele tonnen minder zijn dan in de Europa League. Voor VItesse, dat al jaren met grote tekorten kampt die jaarlijks door de Russische eigenaar worden gedicht, zou doorgaan in de Conference League dan ook een welkome opsteker zijn.

Tannane

Vitesse kan tegen Anderlecht, dat afgelopen week rust kreeg van de Belgische bond, niet beschikken over de geblesseerde Million Manhoef. Ook de al langer geblesseerden Danilho Doekhi en Jacob Rasmussen ontbreken. Een vraag die veel volgers bezighoudt is of Oussama Tannane een basisplaats krijgt. De blikvanger van Vitesse werd buiten het elftal gelaten tegen Anderlecht en stelde, met een wissel in de tweede helft, teleur tegen Willem II. Tannane aast, net als Bazoer, al weken op een transfer. Die markt sluit eind augustus.

Anderlecht, gecoached door voormalig international Vincent Kompany, mist eveneens meerdere bepalende spelers. Ook de nieuwe spits Christian Kaouané is niet bij omdat hij nog niet speelgerechtigd is. In Arnhem zijn vanwege de UEFA regels geen supporters toegestaan van de Belgische club.

Vermoedelijke opstelling: Schubert, Dasa, Oroz, Bazoer, Hajek, Wittek; Bero, Tronstad, Gboho; Frederiksen en Openda.

Bron: Omroep Gelderland / Foto's: SV

Hoofdsponsor: