23 januari 2016 In de media

Milot Rashica: oorlogskind dartelt over de vleugel

Albanees Rashica droomt van het EK. De aanvaller van Vitesse hoopt op een telefoontje van de Albanese bondscoach. “Ik denk dat ze elke wedstrijd van me volgen.”
Hij houdt van Vitesse en de club houdt van hem. De kleine Kosovaarse Albanees Milot Rashica dartelt in Arnhem over de rechtervleugel. Met zijn snelheid, zijn dribbels, zijn techniek en zijn doelgerichtheid heeft de jeugdinternational inmiddels naam gemaakt op de Nederlandse velden.

In de zomer moet heel Europa hem leren kennen. De smaakmaker van Vitesse wil met zijn land schitteren op het Europees kampioenschap in Frankrijk. "Als de coach belt, ben ik er klaar voor'', zegt hij in aanloop naar de topper zaterdagavond in Amsterdam tegen koploper Ajax.

Oorlog

Rashica is van 1996, toen de spanningen op de Balkan al opliepen en uiteindelijk in 1998 in een oorlog tussen Servië en Kosovo uitmondden. De vleugelaanvaller komt uit Vushtrri, in het noorden van Kosovo. Zijn ouders vluchtten destijds voor het geweld, maar keerden na de oorlog weer met de kleine Milot terug in Kosovo. 

Wie hem ziet scoren, kan zijn afkomst op het veld aflezen. Wanneer Rashica scoort vormt hij met zijn twee handen het gebaar van een vliegende adelaar. "Ik ben Albanees en ben daar trots op. De adelaar is het symbool van Albanië en Kosovo."Milot Rashica viert op kenmerkende wijze zijn doelpunten Pro ShotsDe oorlog is een lastig onderwerp voor hem om over te praten. Om meerdere redenen. Hij houdt het erop dat hij het Engels onvoldoende machtig is om het goed uit te leggen. "Het was een moeilijke tijd", zegt hij erover.

EK voetbal

Rashica kijkt liever naar de toekomst en dan met name naar komende zomer. Hij speelt nu nog in Jong Albanië, maar een sterk seizoen met Vitesse kan hem zo naar het EK in Frankrijk brengen. Hij weet dat er op hem gelet wordt. 

"Ik denk dat ze elke wedstrijd van me volgen", zegt hij over de begeleidingsstaf van het Albanese elftal, dat zich verrassend voor de EK plaatste. Rashica droomt ervan te schitteren langs de zijlijn.

Verrassing

Vitesse heeft een groeibriljant in de gelederen, denkt trainer Rob Maas. Na een proefperiode in Arnhem tekende Rashica een contract voor drie seizoenen, met een optie voor nog twee jaar.  

Maas: "Ik heb hem vorig jaar bij ons zien komen. Ton zei ik al: dat zou wel eens dé verrassing kunnen worden. Ik hoop dat hij het vasthoudt."Maas: Rashica is een winnaar
Vitesse-trainer Rob Maas is blij met zijn rechtsbuiten Milot Rashica. "Je zou bijna vergeten dat hij pas negentien is."

Zijn aanvalsspel is een lust voor het oog. "Als ik de bal heb, ga ik naar voren. Dan zoek ik het duel op en maak mijn actie. Dan kan ik gebruikmaken van mijn snelheid en techniek." 

Een beetje zoals Cristiano Ronaldo. En laat dat nu net zijn grote voorbeeld zijn. Maar eerst staat Ajax op het lijstje. "Bang voor ze ben ik niet. De beste wint."

Klik hier voor de uitzending van vrijdagavond. Het item over Milot Rashica start op 48.11 uur.
 

NOS / Foto’s SV

Hoofdsponsor: