27 augustus 2015 In de media

Minister wil af van combiregelingen

De supporters van Gelderse clubs kunnen hun geluk niet op. In het betaalde voetbal komen proeven waarbij mensen zonder clubkaart en zonder combiregeling naar uitwedstrijden kunnen reizen.
Daarover heeft minister Van der Steur van Justitie afspraken gemaakt met de KNVB, het OM, de politie en de clubs, zo laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De bedoeling is dat het voetbal in Nederland in 2020 toegankelijk is voor iedereen. 'Een ieder die goedwillend een wedstrijd wil bezoeken, kan dit doen zonder hier ingewikkelde acties voor te hoeven ondernemen, of zich ongastvrij of onveilig te voelen', staat in de brief. Voetbal moet weer een feest worden, zegt de minister.

Combiregeling is probleem

Dat de verplichte combiregeling, waarbij supporters verplicht samen moeten reizen naar een uitwedstrijd, wordt genoemd in de plannen van de minister klinkt goed in de oren bij de voorzitters van de supportersverenigingen in Gelderland. Zowel Hans Boesberg van SV De Graafschap, Paul Koster van SV Vitesse en Harold Bastiaans van SV NEC zijn erg positief. 'Nederland is lang genoeg gestraft voor de acties van een klein groepje relschoppers', zo zegt Bastiaans.

Paul Koster sprak zijn hoop op minder combiregelingen al eerder uit. 'Ik snap dat de combi niet bij elke wedstrijd afgeschaft kan worden. Wij zullen niet in Nijmegen ons hapje en drankje kunnen doen, maar waarom zou dat in Alkmaar niet kunnen voor een wedstrijd? Burgemeesters zijn soms veel en veel te zenuwachtig.'

Hans Boesberg, voorzitter van de supportersvereniging van De Graafschap, hoopte destijds ook al op minder combiregelingen, maar bleef sceptisch. 'Ik wil het eerst zien en dan pas geloven. Burgemeesters handhaven vaak hun beleid en waarom zou dat aan het eind van dit jaar ineens anders zijn? Ik heb er niet veel vertrouwen in.'

Relschoppers harder aanpakken

Komend jaar worden minimaal zes proefprojecten gestart bij clubs. Daarbij wordt ook geëxperimenteerd met een minder strenge toegangscontrole. NEC doet ook mee aan die proef. Om de relschoppers buiten het stadion te houden heeft Van der Steur ook oplossingen bedacht. Zo wordt er gekeken naar een digitale meldplicht. Ook zullen de relschoppers harder worden aangepakt, ze moeten definitief uit het stadion geweerd worden.
 

Omroep Gelderland / Foto’s SV

Hoofdsponsor: