17 december 2012 In de media

Misplaatst fluitconcert en boegeroep in Gelredome

Wat zou jij doen als je ploeg virtueel de leiding heeft genomen in de eredivisie? Die vraag zoemde gisteren rond in en om Gelredome en galmde nog lang na tijdens de diverse nabeschouwingen en praatprogramma’s via het scala aan mediakanalen.
Het was al een tijdje duidelijk, Vitesse is hot. Je merkt het aan alles, het hoongelach over de ambities is verstomd.

Na de zeges in de uitwedstrijden op Ajax en PSV werd door menig deskundige al aangegeven dat het wel heel raar moest lopen wilde Vitesse met wedstrijden tegen de laagvliegers Roda JC, RKC Waalwijk (thuis), VVV Venlo en sc Heerenveen (uit) voor de boeg niet als herfstkampioen de winterstop ingaan.

De wereld is koud twee weken verder en het tij lijkt alweer gekeerd. Een volledig onverwachte nederlaag in Limburg (3-1) en gisteren een 2-2-gelijkspel diep in blessuretijd tegen RKC hebben bij velen alweer het slechtste naar boven gehaald. De Gelderlander spreekt over een collectieve wanprestatie en volgens de deskundigen bij Studio Voetbal is Vitesse inmiddels verworden tot de club uit de Top 5, die als eerste zal afhaken in de strijd om de titel.

Wie gisteren in Gelredome aanwezig was, heeft met eigen ogen kunnen constateren dat het inderdaad een stroeve vertoning was van Vitesse-kant. Dat was echter niet de eerste keer dit seizoen in de thuishaven. Het boegeroep dat Theo Janssen echter ten deel viel na een ongelukkige terugspeelbal, raakte echter kant noch wal. De emotie die hij vervolgens voor de camera’s toonde was puur en vol onbegrip. Terecht, een club die koud anderhalf jaar geleden nog balanceerde op de rand van de nacompetitie en enkele weken terug plotsklaps tot serieuze titelkandidaat werd gepromoveerd, verdient beter. Die ploeg verdient trouwens ook een voller stadion, maar dat schijnt maar niet te kunnen lukken, ook gisteren stopte de teller weer bij ca. 17.500 toeschouwers.

Het elftal zal ondertussen moeten leren omgaan met het verhoogde verwachtingspatroon, graag of niet. De perceptie dat de eerste plaats in het vizier heeft gelegen doet dan kennelijk toch wat met mentale krachten. Janssen zal er nog wel eens spijt van hebben dat zijn ploeg in de thuiswedstrijd tegen Roda niet nog even gas heeft gegeven om de 4-0 op het scorebord te zetten.

‘Kom op, Vitesse’. Woensdag wacht ADO’20 in de achtste finale van de KNVB-beker, de kortste weg naar Europa en een hoofdprijs. De landstitel is dan een prachtige nieuwe uitdaging.

Vincent Leenders (Sportclubdeal)

Arnhem-direct.nl

Hoofdsponsor: