5 november 2021 In de media

Mix van trots en teleurstelling richting speciale Nummer 4-wedstrijd

Na de spectaculaire en memorabele clash met Tottenham Hotspur (3-2 verlies) in de UEFA Europa Conference League heerst er zowel trots als teleurstelling in het Vitesse-kamp. Wat was de ploeg van coach Thomas Letsch toch dicht bij een enorme sensatie. Sterker nog: dat zou op basis van het vertoonde spel en de gecreëerde kansen ook verdiend zijn geweest. Lang om erbij stil te staan is er echter niet: de voorbereiding op FC Utrecht-thuis (zondag, 16.45 uur) is alweer gestart. Letsch blikt vooruit, samen met Matúš Bero.

Spektakelstuk in Londen

Wat Letsch na afloop van het treffen met de Spurs al aangaf tegenover de pers, herhaalde hij een dag later bij terugkeer op Papendal. “Ik kijk met gemengde gevoelens terug. Aan de ene kant ben ik teleurgesteld omdat we verloren hebben en dicht bij één of meer punten waren, maar uiteindelijk ben ik ook zeer trots op het team. We hebben onszelf – na de thuiswedstrijd tegen Tottenham – opnieuw laten zien op dit hoge niveau. Het was een uitstekende wedstrijd, waarin we zelfs de betere ploeg waren.” Bero kampt met de dezelfde gemoedstoestand. “Het gevoel zit ergens tussen trots en teleurstelling. Ik ben zeer blij met ons optreden, maar het resultaat is jammer.”

Slechts 48 uur nadat Vitesse weer neerstreek in Arnhem is alweer de aftrap van het thuisduel met FC Utrecht. Letsch: “We moeten weer snel herstellen, op twee vlakken: fysiek en mentaal. We gaan kijken naar de juiste samenstelling en zullen ervoor zorgen dat we er zondag om 16.45 uur klaar voor zijn”, benadrukt de Duitse trainer. Letsch geeft aan dat Oussama Darfalou wat fysieke klachten heeft, maar dat alle spelers verder geen kleurscheuren hebben overgehouden aan Spurs-uit. Million Manhoef en Daan Reiziger zijn nog niet inzetbaar.

Nummer 4-wedstrijd

Het duel met FC Utrecht is er niet zomaar één. Het is de traditionele Nummer 4-wedstrijd, waarin clubicoon Theo Bos en maatschappelijk partner Support Casper centraal staan. “Als ik op Papendal aankom, zie ik altijd direct zijn borstbeeld”, aldus Letsch. “Ik weet veel van hem en zijn carrière. Hij is één van de bekendste Vitessenaren. Het is belangrijk om hem goed te eren. Hopelijk kunnen we voor Theo Bos een overwinning boeken.” Bero noemt het ook een ‘zeer belangrijke’ wedstrijd. “Theo Bos zal voor altijd een zeer groot persoon zijn voor de club en de stad. Dit speciale duel heeft veel betekenis. Dat voelen en weten we. We doen er dan ook alles aan om goed om aan de start te verschijnen.”

Intensiteit

Dan nog even over de tegenstander, FC Utrecht. “Een goede ploeg met een duidelijke opvatting”, vindt Letsch. Niet voor niets staat de formatie uit de Domstad na elf speelronden met 23 punten op een knappe derde plaats in de Eredivisie. “Ze hebben veel progressie geboekt en draaien knap bovenin mee. De ervaring leert dat wij wel vaak goed voor de dag komen tegen sterke ploegen. Dan moeten we wel weer dezelfde intensiteit brengen als donderdag.”

Vitesse vs FC Utrecht

Met FC Utrecht treft Vitesse een ploeg die momenteel vier punten meer heeft, maar de statistieken van dit affiche bieden wel vertrouwen. Zo werden de afgelopen drie ontmoetingen met de Domstedelingen stuk voor stuk in een overwinning omgezet. Vorig seizoen werd het 1-0 in GelreDome, dankzij de eerste officiële Vitesse-goal van Danilho Doekhi. Tevens is FC Utrecht de club waartegen Vitesse de meeste thuisduels (25 stuks) wist te winnen in de Eredivisie. Inclusief uitwedstrijden wonnen de Arnhemmers alleen vaker van Willem II (35 om 34 zeges). Tot slot is FC Utrecht ook de ploeg die in zowel 2018 als 2019 in de ‘Europese’ play-offs werd verschalkt door Vitesse.

Opvallend bij Vitesse is dat Loïs Openda vijf van de laatste zes Eredivisiegoals van de geel-zwarten voor zijn rekening nam. Aan Arnhemse zijde zal Matúš Bero komende zondag terugkeren van zijn schorsing in de competitie. Bij FC Utrecht is routinier Mark van der Maarel juist geschorst, terwijl Adam Maher (4) op scherp staat.

Arbitrage

Scheidsrechter: Danny Makkelie
Assistent-scheidsrechters: Hessel Steegstra en Jan de Vries
Vierde official: Ingmar Oostrom
VAR: Erwin Blank
AVAR: Rob van de Ven

Bron: Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: