25 juni 2016 In de media

Mo Allach gaat voor Europees voetbal

‘We beschikken over een elftal met de nodige voetbal- ervaring, de jeugdigheid zit aan de voorkant’
Je bent net terug van vakantie. Vitesse had nog geen hoofdtrainer, geen assistent-trainer en geen Hoofd Opleiding. Het was spitsuur en de technisch directeur ontbrak. Waarom?

"Meestal ga ik begin juni weg, omdat het dan vaak rustig is. Dat is ook de enige mogelijkheid. Daarna kan ik niet meer weg en ga niet meer weg omdat in de zomervakantie de piek van mijn werk ligt. Alles waar we toen mee bezig waren, zat al in de eindfase. Voordat ik op vakantie ging, werd bekend dat Gerry Hamstra naar Heerenveen ging. Daar neem je dan de tijd voor omdat het niet binnen een dag opgelost hoeft te worden. Met de hoofdtrainer zaten we al in de afrondingsfase. Met Edward Sturing waren we al veel eerder in gesprek. Alles was op de wagen. Ik kon weg. Ik ga toch niet weg als mijn werk dat niet toelaat?"

Fraser onderbreekt zijn vakantie om zijn aanstelling bij Vitesse af te ronden.

"Dat had ik ook graag gewild. Maar in de manier waarop we hier samenwerken, kan het ook. Het komt bij Joost de Wit of bij mij te liggen. Daar zit geen verschil in."

Jij bent wel de voetbalman bij Vitesse.

"En Joost is algemeen directeur. De beslissing over een nieuwe trainer ligt niet alleen bij mij. Hij is ook statutair bevoegd. We hebben er ook de tijd voor genomen. Voor ons zit er geen verschil in of hij of ik iets dan aankondig. Ik neem mijzelf het recht voor om één keer per jaar met mijn gezin op vakantie te gaan. We eisen ook van elkaar dat ik er dan ben. Dat doen we in de meest veilige periode van het jaar. Alles zat in de afrondende fase, het was helder wat het zou gaan worden en dan nog ben je continu met elkaar in contact."

Jullie zijn er vroeg bij dit jaar. De eerste training moet nog beginnen en de selectie is na de komst van Baker vrijwel rond.

"Alleen Foor komt van buitenaf. Alle andere spelers kennen de club van afgelopen seizoen of al langer. Dauda en Leerdam keren terug in de selectie. Tegen Nathan en Baker hebben we gezegd dat het ons verstandiger leek om nog een jaar te blijven om nog meer wedstrijden en minuten te maken. Het mooie is dat zij zelf ook aangaven te willen blijven. Als wij nee zeggen, dan is het ook nee. Maar we zien het erg in deze jongens zitten. Met de zes jeugdspelers die doorstromen, zitten we op 22 man, die morgen allemaal beginnen met trainen. Verder anticiperen we hooguit nog bij eventuele uitgaande transfers of buitenkansjes. Dat kan iemand van Chelsea worden of iemand die we de komende weken op de korrel krijgen. Dat hangt natuurlijk ook van de wensen van Henk Fraser af."

Zijn er spelers die een vertrekwens bij jou hebben neergelegd? Leerdam bijvoorbeeld.

"De situatie van Kelvin Leerdam is helder. Hij heeft vorig jaar een lastige periode gehad. Ik hou er alleen wel van ergens een streep onder te zetten. Gelukkig wil Henk ook met een schone lei beginnen. Als clubs Kelvin willen overnemen, dan zullen we daarnaar kijken. Voor de rest is het stil. Er wordt altijd hier en daar geïnformeerd door voetbalspeculanten. Maar nog niet één club heeft concrete interesse getoond of een bod gedaan. Ook niet voor Qazaishvili en Rashica. We hoeven ook niet te verkopen. Dat gaan we ook niet doen want we willen sterk voor de dag komen."

Waarom pas je zoveel jeugd in na een seizoen waarin je als negende bent geëindigd?

"We hebben na mijn komst gezegd dat de academie één van de pijlers zou worden. We hebben ingezet op meer doorstroom vanuit de eigen jeugd. De eerste resultaten daarvan zijn nu zichtbaar. Als je zoveel geld investeert in jeugd en ze hebben talent, dan moet je ze de kans ook geven, ongeacht of de begroting omlaag moet. De spelersbegroting is de afgelopen twee jaar met 40 procent gereduceerd. 40 procent van de selectie bestaat nu uit eigen kweek. Je past ze niet in omdat je wil bezuinigen, maar omdat ze de kans verdienen. Het is nu aan hen om die kans te grijpen."

Is de selectie daardoor niet te jong?

"Wij denken dat we een heel goede balans hebben in leeftijd. We hebben met Room een ervaren keeper en die met Kruiswijk, Kashia, Van der Werff en Yeini een ervaren blok kan vormen. Bovendien beschikken spelers als Ota, Leerdam en Dauda ook over de nodige voetbalervaring. De jeugdigheid zit aan de voorkant. Wie de doelpunten gaan maken? Dat is natuurlijk de vraag want daar gaat het uiteindelijk om. Vitesse moet veel kansen creëren. Doen wij door onze manier van spelen. Ik vind dat er bij ons heel veel potentie in zit. Ook als het gaat om scorend vermogen. Het gaat niet alleen om de spitspositie. Je kunt niet afhankelijk zijn van een spits die er twintig tot 25 maakt. Wij willen de goals vanuit de breedte van onze selectie halen."

Kun je ook een doelstelling formuleren.

"We willen Europees voetbal halen. Of dat nou direct of indirect is, maakt niet uit. Ik heb er met deze staf en selectie vertrouwen in."
 

AD / Foto’s SV

Hoofdsponsor: