8 januari 2011 In de media

Mobiele lichtbronnen op Vitesse-gras

Sinds zaterdag staan er verplaatsbare lichtbronnen, het Stadium Lightning-systeem, op de grasmat die op dit moment buiten GelreDome ligt.

De intensieve, permanente behandeling moet leiden tot een sneller herstel en een betere kwaliteit.

Dankzij deze methode groeit het gras ook 's nachts.

 

Ook Feyenoord, FC Twente, PSV en alle Engelse clubs gebruiken dit systeem. Het is vergelijkbaar met een kas-effect. De lampen verwarmen en verlichten het gras permanent. Vitesse heeft dit systeem sinds maandag op proef in de doelgebieden.

Indien het bevalt wordt het voor het hele veld aangekocht. 'Het betreft een forse investering, maar Vitesse streeft na ook met betrekking tot de veldkwaliteit een de beste van de Eredivisie hebben', laat Ted van Leeuwen de Org webredactie weten.

Mede door het Stadium Grow Lighting-systeem, krijgt het veld de maximale verzorging om de conditie van de grasmat zo optimaal mogelijk te houden. .

PSV gebruikt het sinds 2004 als eerste Nederlandse club en de resultaten daarvan zijn al jaren merkbaar. “Sindsdien hebben we geen enkele keer de grasmat moeten vervangen in de winter”, zegt de groundsman van het Philips Stadion. In 2009 kreeg hij een prijs van de VVCS voor het veld beste van Nederland uitgereikt. Van den Berk onderstreept dat het SGL-systeem de traditionele werkzaamheden ondersteunt en niet vervangt. “Het werk dat we al deden is niet veel veranderd. Maar die werkzaamheden worden wel aangevuld door SGL, een systeem dat zich al volop heeft bewezen. Maar het is natuurlijk niet zo dat we de lampen aanzetten en er morgenvroeg meteen een goede grasmat ligt”, aldus Van den Berk, werkzaam voor de firma Agterberg, waarmee PSV al jaren in zee is. Met SGL heeft de verzorgingsploeg volledige controle over alle groeifactoren zoals licht, temperatuur, CO2, water, lucht en voeding. Daardoor is het mogelijk om onder vrijwel elke conditie het gras optimaal te laten groeien, ook zoals nu in een regenachtige herfstperiode.

“Meer rendement van onze werkzaamheden”
SGL adviseert een bepaalde hoeveelheid licht die het veld nodig heeft in de herfst en de winter. “Dat urenadvies volgen we grotendeels en daarmee benaderen we een situatie alsof het veld in betere weersomstandigheden verkeert. Door SGL houd je de grasmat een beetje voor de gek, hij blijft bijvoorbeeld denken dat herfst niet overgaat in winter”, legt Van den Berk uit. De ergste situatie die zich kan voordoen is in december, want dan hebben we het minste daglicht. Het systeem met de grote lampen wordt door één of twee man bediend. Aan het einde van de middag, als het donker wordt, gaat de verlichting aan. “Met hulp van SGL heb je veel meer rendement van al je andere werkzaamheden. Dat is het belangrijkste. En als het veld op tijd aansterkt, blijft de club een topmat houden.”

Vitesse scoorde onlangs een magere veertiende positie in de tussenstand van de BVO-grasmatbeoordelingen, welke zijn gedaan door de aanvoerders van de eredivisieclubs. Dit op initiatief van de VVCS (Vereniging van Contractspelers).

Meer informatie over het SGL Concept

Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: