29 oktober 2010 In de media

Moderne versie van visie Cruijff

Hij dweept met de filosofie van Johan Cruijff. Hij kiest dezelfde start als Ronald Koeman. De geloofsbrieven van Albert Ferrer, de nieu­we trainer van Vitesse.


Vitesse presenteert op de­ze donderdagmiddag zijn nieuwe hoofdtrai­ner. Albert Ferrer, 40 jaar oud. Kind van FC Barcelona, rechtsback in het Dream Team van trainer Johan Cruijff. Een gro­te naam. En dus puilt de zaal Hein­eken Heaven in stadion GelreDo­me uit, net als twee maanden gele­den bij de entree van Merab Zjor­dania. Vijftien cameraploegen, meer dan vijftig journalisten. De nummer zestien van de eredivisie is qua media-aandacht een top­club.

Bij zijn entree in Arnhem opent Ferrer in vloeiend Engels met war­me woorden. „Het is een eer hier te zijn”, zegt de debuterende trai­ner, die zich tot medio 2012 ver­bindt aan Vitesse. „Mijn belangrijk­ste doel is te laten zien dat ik ge­schikt ben voor deze baan. Nee, ik voel me zeker niet te groot voor de Nederlandse competitie. Er zijn niet veel trainers die kunnen be­ginnen bij een ploeg in de hoogste klasse.

” Tot afgelopen week werkte hij als analist voor de Spaanse televisie­zender Canal Plus. Hij bezocht we­reldwijd voetbalwedstrijden en haalde zijn trainersdiploma, aange­zien dat vak hem steeds meer ging trekken. „ Als je zeven jaar niet in de kleedkamer bent geweest, dan wil je wanhopig terug.”

Ferrer kreeg aanbiedingen uit Spanje en Engeland. Frank Rijk­aard bood hem destijds als trainer van Barca een baan aan als jeugd­trainer en dankzij zijn goede con­tacten bij Chelsea kon hij ook over­zee aan het werk bij diverse clubs. „Ik besloot te wachten tot de per­fecte mogelijkheid zich voordeed. Toen meneer Zjordania me belde was ik verrast en blij tegelijk. Ik dacht: dit is het juiste moment. We brengen de filosofie van Cruijff naar Vitesse.”

De opvatting van Cruijff klinkt na­drukkelijk door in de geloofsbrie­ven van Ferrer. „Het voetbal is in de loop der tijd veranderd, het is een stuk fysieker geworden. Maar de basis is hetzelfde gebleven. Het is belangrijk voor een speler dat hij geniet en plezier heeft. Onder Cruijff genoten wij van elke wed­strijd en elke training. Dat was de sleutel van ons succes. We train­den altijd met de bal. Dat was fan­tastisch. Johan maakte het voetbal zo simpel.”

„Ik had in de jeugd van Barcelona al gewerkt met die filosofie, dat maakt het makkelijker. Ik was een goede verdediger, maar na drie maanden beheerste ik ook het spel van één keer raken. Daarom geloof ik dat je met goede training alle spelers beter kunt maken.”

Aan het eind van zijn periode bij Barcelona heeft Ferrer ook kort sa­mengewerkt met Louis van Gaal.„Cruijff is de romanticus, de man van het improviseren. Van Gaal is rechtlijniger, meer analytisch”, zegt Ferrer. „ Er zijn veel opvattin­gen over voetbal. Ik geloof in die gedachte, die mij heeft geholpen in mijn carrière.”

Opmerkelijk: Ronald Koeman, voormalig ploeggenoot van Ferrer bij FC Barcelona, debuteerde even­eens als hoofdtrainer bij Vitesse.„Dat was een van de redenen waar­om ik enthousiast was toen Zjorda­nia me benaderde. Ik ga Ronald binnenkort bellen. Misschien heeft hij adviezen voor mij. Hij kent Vitesse goed en kan me vertel­len hoe het is om voor de club te werken.”

Hij lacht, wanneer hij hoort dat Koeman in een eerste reactie heeft verklaard dat hij in de voetballer Albert Ferrer niet meteen een toe­komstige trainer had gezien. „Koe­man en Pep Guardiola waren top­pers in onze ploeg”, aldus Ferrer.„Bij hen was het duidelijk dat ze trainer zou worden. Ik was een van de gewone spelers. Guardiola is een voorbeeld voor mij. Je hebt geen ervaring nodig om succesvol te zijn als trainer. Het gaat om dat wat je in je hoofd hebt.”

Gevoed door zijn eigen verleden heeft Ferrer een zwak voor spelers uit de eigen opleiding. De doorstro­ming van talent is ook een pijler van Zjordania. De sportieve aspira­ties van de Georgische clubbaas zijn Ferrer bekend. Landskam­pioen binnen drie jaar, dat is de in­steek van het ‘Project 2013’. „Daar­uit blijkt hoe ambitieus deze club is”, zegt Ferrer. „Het is zeker moge­lijk, maar ik wil er nu geen uit­spraak over doen.”

Hij heeft zeven wedstrijden van Vitesse bekeken op dvd. „ Het elftal heeft de kwaliteit om weg te ko­men uit de onderste regionen. Ze spelen nu niet goed, er is een nega­tieve dynamiek. Maar ik zie kwali­teit. Vitesse heeft veel technische spelers. In het moderne voetbal moet je ook agressief zijn. Dergelij­ke spelers hebben wij. Het team gaat snel winnen. Dat is wat we ge­loven.”

Paspoort Albert Ferrer

Naam: Albert Ferrer i Llopis
Bijnaam: Chapi
Geboren: 6 juni 1970 te Barcelona (Spanje)
Lengte: 1.70 meter
Positie als speler: rechtsback
Clubs als speler: 1983- 1989 Barcelona jeugd 1989-1990 Tenerife (Spanje) 1990-1998 FC Barcelona (Spanje) 1998-2003 Chelsea (Engeland)
Aantal competitiewedstrijden: 298
Aantal competitiedoelpunten: 1
Aantal interlands: 36 (0 goals)
Gespeelde WK’s: 1994 en 1998
Gespeelde EK’s: geen

Erelijst: 1991 Winnaar Spaanse Supercup 1991 Kampioen van Spanje 1992 Winnaar Spaanse Supercup 1992 Winnaar Europese Supercup 1992 Kampioen van Spanje 1992 Winnaar Europa Cup I 1992 Olympisch kampioen 1993 Kampioen van Spanje 1994 Winnaar Spaanse Supercup 1994 Kampioen van Spanje 1996 Winnaar Spaanse Supercup 1997 Bekerwinnaar van Spanje 1997 Winnaar Europa Cup II 1997 Winnaar Europese Supercup 1998 Kampioen van Spanje 1998 Bekerwinnaar van Spanje 2000 Winnaar FA Cup 2000 Winnaar Engelse Supercup.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: