8 januari 2023 In de media

Mohamed Sankoh goud waard voor Vitesse: Stuttgart-huurling zorgt voor bonuspunt bij AZ

De herstart van de competitie heeft Vitesse een fikse opkikker bezorgd. De Arnhemse kwakkelclub neutraliseerde zaterdagavond favoriet AZ in Alkmaar. Mohamed Sankoh kende een gouden invalbeurt met een treffer vlak voor tijd. Die poetste de goal van Vangelis Pavlidis weg en leverde de Gelderse equipe een onverwacht bonuspunt op: 1-1.

Vitesse-coach Phillip Cocu had voor het duel in Noord-Holland geen verrassingen. Hij koos voor een defensief concept tegen AZ, de nummer 5 van de eredivisie en outsider voor de landstitel. De trainer stelde met een 4-5-1-concept het resultaat boven alles.

Vitesse neutraliseerde zo lange tijd de wedstrijd. AZ domineerde, maar creëerde nauwelijks kansen. In de omschakeling daarentegen kreeg Djordje Mihailovic na 26 minuten een enorme mogelijkheid. De Amerikaanse international verscheen na een fraaie counter alleen voor Vitesse-doelman Kjell Scherpen aan. Die redde uitstekend.

Met een machteloze kopbal van Jens Odgaard was dat ook de enige echte kans in de eerste helft. Vitesse creëerde helemaal niks.

Na rust counterde Vitesse vaker en beter. Na een uur leverde dat een kans op voor Bartosz Bialek. De Pool gleed de bal naast. En even later verscheen Million Manhoef alleen voor AZ-doelman Hobie Verhulst. De keeper redde bekwaam. Voor AZ schoot Tijjani Reijnders net naast.

AZ drukte daarna door. Scherpen hield de Arnhemmers enkele keren op de been, maar hij had na 77 minuten geen antwoord op een vlammend schot van Vangelis Pavlidis. De Griek mocht vanaf randje buitenspel door en haalde onbedaarlijk hard uit. De VAR keurde de treffer goed: 1-0.

Cocu greep met die achterstand in. Hij bracht Mohamed Sankoh, Romaric Yapi en Nikolai Baden Frederiksen. De coach had daarmee een gouden hand. Sankoh zorgde na 87 minuten voor de onverwachte gelijkmaker. De huurling van VfB Stuttgart tikte een voorzet van Carlens Arcus binnen: 1-1.

Vitesse verdiende zo een bonuspunt in de strijd onderin de eredivisie. Voor AZ, outsider voor de landstitel, gingen twee kostbare punten verloren.

AZ – Vitesse 1-1 (0-0)

77. Pavlidis 1-0, 87. Sankoh 1-1

Gele kaarten: De Wit, Sugawara (AZ), Vidovic (Vitesse)

AZ: Verhulst; Sugawara, Hatzidiakos, Beukema, Mees de Wit; Reijnders, Mihailovic (61. Evjen),Clasie, Odgaard (83. Bazoer), Pavlidis, Karlsson (88. Van Brederode).

Vitesse: Scherpen; Arcus, Flamingo, Meulensteen, Dijks (71. Cornelisse); Manhoef (82. Sankoh), Kozlowski, Bero, Tronstad, Vidovic (82. Frederiksen), Bialek (82. Yapi).

Bron: De Gelderlander / Foto's: SV

Hoofdsponsor: