20 april 2011 In de media

Monoloog Paul van der Kraan

De wereld van Vitesse én Paul van der Kraan ziet er sinds 16 augustus 2010 – de dag dat Merab Jordania de club kocht – heel anders uit. ‘Er is geen excuus meer om niet succesvol te zijn.’ Een monoloog van de algemeen directeur van Vitesse.

‘We willen de toekomst dichtbij halen door haar concreet te maken.’

"We hoeven niet perse in 2013 kampioen van Nederland te zijn, maar we willen vanaf dat moment wel jaarlijks tot de kanshebbers behoren. Op dit moment is er buiten de club nog weinig geloof in het nieuwe Vitesse. Verandering betekent weerstand en wij stuiten op de nodige scepsis. Het enige tegengif is resultaat boeken. Op het veld en daarbuiten. Het publiek moet gaan proeven dat Vitesse bezig is een topdub te worden.

Gelijktijdig moeten we zorgen dat we dicht bij de mensen blijven. Mensen moeten zichzelf kunnen herkennen in de club en in het elftal. Door de ambities is er de noodzaak van een snelle ontwikkeling. Heel gericht werken wij toe naar een stijgende lijn in de sportieve prestaties van het eerste elftal én krijgen de organisatorische basisvoorwaarden die dit mede mogelijk moeten maken binnen de dub vorm. Alles is nadrukkelijk gericht op succes op de korte én de lange termijn."

"De basis van een professioneel en optimaal functionerend voetbalbedrijf bestaat uit een moderne accommodatie die van alle gemakken is voorzien, een complete jeugdopleiding, een scoutingapparaat dat er toe doet, een goed gestructureerde organisatie en intensieve, doordachte communicatie met de buitenwereld. Daarbij hoort krachtige symbolieken een meeslepend toekomstbeeld. Uitgesproken waren we altijd al, nu is het zaak hier bewust mee om te gaan. Bewust uitgesproken dus! Hiervoor moeten we ons gedachtegoed centraliseren, geaccepteerd krijgen en de bereidheid hebben dit proactief toe te passen. De nieuwe constellatie moet van binnenuit werken en tot uiting komen in onze ambities, onze werkwijze, en in de resultaten die we behalen.

Maar ook al heb je alle voorwaarden tot in de kleinste details ingevuld, het betekent helemaal niets als je de mensen niet mee krijgt. Alleen door het publiek voor Vitesse te winnen, creëren we uitzicht op structureel succes. De gemeenschappelijke deler is saamhorigheid, eigen identiteit en succes. Supporters en sponsors willen bovenal het idee hebben: dit wordt goed geleid. Lange tijd hebben we te weinig regie over onze eigen situatie gehad, maar alle excuses zijn ontmanteld. Er is geen excuus meer om niet succesvol te zijn."

Groeien

"ledereen telt mee. We denken er, met bijvoorbeeld strategische partners als Tripple Doublé en Van Zandbeek Communicatie, hard over om het publiek en de sponsors een andere rol te geven. Hier ligt een kans. Mensen hebben de neiging zich te willen onderscheiden, daar moeten we gebruik van maken. Door een nieuw soort gezamenlijkheid te creëren waarbinnen eigenheid onze levensader is, kunnen we Vitesse laten groeien. We lopen over van de plannen die er allemaal op gericht zijn de populariteit van Vitesse uit te breiden. Supporters willen elkaar ontmoeten en sponsors willen andere sponsors ontmoeten. Dat is overal hetzelfde.

Maar de supporter en sponsor anno 2011 wil meer, wij doen meer. Gaan meer doen. Merab Jordania zegt steeds dat we moeten opereren als één grote familie. En een grote familie, een grote commu-nity, bouw je alleen op basis van een duidelijke en herkenbare cultuur. Daarmee ontwikkelen we een nieuwe propositie met een eigen aantrekkingskracht. Uiteraard gebaseerd op de waarden die in ons DNA en in onze historie zijn terug te vinden, want het moet wel kloppen. Succes en beleving zijn tot op zekere hoogte te koop, emotie en clubgevoel zijn dat niet."

"Die betrokkenheid van supporters en sponsors moeten we stimuleren, elke dag opnieuw. Met sponsors die de impact van het voetbal begrijpen en die open staan voor nieuwe ideeën en verbindingen. Vitesse wil daarin een vaandeldrager zijn, een aansprekende ambassadeur van de moderne dynamische voetbalclub nieuwe stijl. Commercie in het voetbal wordt – door supporters – gezien als een bedreiging. In de ogen van velen laten (grote) clubs zich vooral leiden door eigen belangen, door het uit moreel oogpunt dubieuze, jagen op winst. En dan vooral de clubs met een eigenaar. Ik verwacht dat wij op termijn in staat zijn om aan te tonen dat het anders kan, dat niet elke club die aan het grote geld heeft geroken, is verloren voor het fatsoen van traditie en solidariteit.

Wij beseffen dat je pas winst kunt maken als je inspeelt op de wensen van publiek en bedrijfsleven. De verkoop van de club heeft in Arnhem niet geleid tot een verwijdering tussen club en publiek. Om regionaal en nationaal respect af te dwingen, hoeven we niet de zekerheid van een kampioenschap te bieden, maar wel het vertrouwen dat kampioen worden mogelijk is. Voetbal blijft altijd onze belangrijkste verbinding met het publiek."

Vitesse Business Magazine

Hoofdsponsor: