11 maart 2022 In de media

Na complimenten Mourinho moet Vitesse ook in competitie presteren

Vitesse schakelt in razend tempo om. Na de Europese avond tegen AS Roma wacht zondag Heracles in Almelo. De Arnhemse club heeft de complimenten ontvangen vanuit Italiaanse hoek van coach José Mourinho, maar moet nu ook in de competitie presteren.

Vitesse valt dit kalenderjaar in de eredivisie tegen. De formatie van coach Thomas Letsch heeft in 2022 pas twee competitieduels gewonnen: van Feyenoord (1-0) en NEC (4-1). De Arnhemse club is zo afgezakt naar plek zes op de ranglijst.

Schade

Het gat naar nummer vijf FC Twente bedraagt door alle opgelopen schade al acht punten. En FC Utrecht, op plek zeven, is intussen langszij gekomen. Letsch moet zich met zijn spelersgroep richten op de play-offs om Europees voetbal.

Heracles beleeft een moeizaam seizoen. Zo speelt in Almelo de juridische zaak met Rai Vloet, de speler die bij een dodelijk ongeval is betrokken. Maar de Overijsselse formatie verloor slechts één van de laatste elf thuisduels. De laatste nederlaag dateert van 4 december 2021 (0-1 tegen Heerenveen). Vitesse won de laatste vier ontmoetingen met de Almeloërs (beker en competitie).

Openda staat droog

Bij Vitesse staat Loïs Openda alweer een tijd droog. De Belg, clubtopscorer, maakte zijn laatste doelpunt op 17 februari in Wenen tegen Rapid. In de competitie trof hij intussen zes duels op rij niet.

Daar zit ook de gestaakte wedstrijd tegen Sparta (0-1) bij. De huurling van Club Brugge miste in dat tumultueus verlopen duel een strafschop. Tegen Roma schoot hij donderdag voor een leeg doel hoog over.

,,Ik houd vertrouwen in Loïs”, stelt coach Letsch. ,,Het is bekend hoe het werkt bij spitsen. Als ze scoren, is er vertrouwen. Loïs zoekt nu naar dat vertrouwen. Hij heeft tegen Roma goed gespeeld. Hij heeft hard gewerkt. Hij zit nu in een periode waarin de kansen er niet in gaan. Daar moet hij doorheen.”

Vitesse is de notoire kaartenverzamelaar in de eredivisie, met 49 gele prenten en zes keer rood. Maar voor Heracles is niemand geschorst.

Geen uitsupporters

Voor de wedstrijd in Almelo worden geen supporters van Vitesse toegelaten. Dat heeft niets met de ongeregeldheden van dit seizoen met Arnhemse aanhangers te maken. Het stadion van Heracles voldoet niet aan de veiligheidseisen. Daardoor is het uitvak gesloten.

Vitesse hangt door de staking tegen Sparta van vorige week vrijdag, met en vuurwerkbom, en de uitwassen in Stadion Galgenwaard tegen FC Utrecht, met het gooien van vuurwerk, nog een straf boven het hoofd. De KNVB heeft de zaken in behandeling.

Donderdag tegen AS Roma waren er geen ongeregeldheden in GelreDome.

Vitesse – AS Roma 0 – 1
1/8 finale UEFA Conference League
Gelredome Arnhem

Bron: Gelderlander / Foto's: SV

Hoofdsponsor: