9 maart 2014 In de media

NAC-keeper Ten Rouwelaar toont middelvinger aan ‘respectloos’ Vitesse

NAC Breda heeft zaterdagavond in eigen stadion met 2-1 van Vitesse verloren. Alle goals vielen in de eerste helft.
Opvallend was dat de captains van beide ploegen hun aanvoerdersband hadden verwisseld voor een blauwe 'respect-band'. Maar van respect was in Breda weinig te merken. Zo toonde NAC-keeper Jelle ten Rouwelaar zijn middelvinger nadat Vitesse een ongeschreven 'fairplay-regel' aan de laars had gelapt.
 

Dit voetbalweekend was vantevoren uitgeroepen tot het weekend van respect. Voorafgaand aan het duel gingen NAC en Vitesse daarom gebroederlijk op de foto. Na het eerste fluitsignaal bleef daar weinig van over.

Middelvinger
Bij een 1-1 stand, door goals van Labyad en Buijs (strafschop), kwam NAC 24 minuten met tien man te staan omdat spits Rydell Poepon geblesseerd het veld had verlaten. NAC wilde wisselen en daarom trapte keeper Ten Rouwelaar de bal over de zijlijn. Na de wissel gooide Vitesse de bal echter neit terug naar NAC, maar zette een aanval op waaruit de 2-1 (Havenaar) viel. Ten Rouwelaar was woest en stak zijn middelvinger op.

"Ik kreeg een gele kaart van de scheids omdat ik Van der Heijden aanraakte en daarna deed ik nog iets en dat hoort ook niet. Dan ben je woedend en doe je de dingen wat niet kan. Dat hoort gewoon niet."

Respect
"Als je het vantevoren over respect hebt en je gaat met elkaar op de foto, dan moet je dat ook laten zien op het veld. Iedereen kan zeggen wat-ie wil, maar dan moet je gewoon de bal aan ons geven. Ik trap die bal over de zijlijn omdat wij graag een wissel willen toepassen. En als Vitesse die bal dan niet teruggeeft, heeft dat niks met respect te maken."

Ploeggenoot Kees Kwakman zag het voorval anders. "Ik vond het niet helemaal raar dat Vitesse dat zo deed. Ik weet ook niet of er een regel voor is. Als er een blessure is, geef je de bal terug. Maar nu was de situatie wel wat anders."

Terechte nederlaag
Na de rust was er weinig meer te beleven in het Rat Verlegh Stadion. Vitesse was gewoon de betere ploeg en stuurde NAC van het kastje naar de muur. Toch kreeg Kees Kwakman nog twee goede kansen op de gelijkmaker. "Ik denk dat wij de twee beste kansen hebben gehad na de rust", aldus Kwakman, die na lange tijd weer eens een basisplaats had. "Daar mocht er gerust eentje van in."

Toch wist Kwakman ook dat NAC niet opgewassen was tegen Vitesse. "Ze voetballen heel makkelijk en je moet zoveel achter de bal aanlopen. Vaak als je hem dan zelf hebt, ben je kapot. Het kost zoveel kracht, dan kom je er niet meer uit."
 

Omroep Brabant / Foto’s SV

Hoofdsponsor: