24 januari 2014 In de media

NEC kan Vitesse hak zetten

Met Nijmeegse club en Ajax in finale bekertoernooi ligt een horrorscenario in de eredivisie op de loer. Het nationale beker­voetbaltoernooi kan dit seizoen leiden tot een pikante ontkno­ping van de competitie.
Bereiken Ajax en NEC de eindstrijd in De Kuip, dan wordt Vitesse mogelijk het slachtoffer in de strijd om de landstitel.

NEC vecht dit seizoen tegen de­gradatie, maar kan in de zomer ook zomaar Europa in gaan. Het succes in het bekervoetbaltoer­nooi biedt de Nijmeegse club een uitgelezen kans op een buiten­lands avontuur. Zelfs met een sta­tus als eerstedivisionist.

De equipe van coach Anton Jans­sen staat op 26 of 27 maart in de halve finale van de KNVB-beker tegenover PEC Zwolle. Pas als NEC die confrontatie wint, komt de Europa League in beeld.

Voor de Nijmeegse club leiden bij een finale drie scenario’s tot een ticket voor Europees voetbal. Al­lereerst is een zege in De Kuip op zondag 20 april goed voor een grensverleggend seizoen. NEC is dan bekerwinnaar en dat levert automatisch een startbewijs in de Europa League op.

Maar als verliezend finalist is er ook uitzicht op een internationaal avontuur. Daartoe is de rol van Ajax wel bepalend. De Amster­damse club treedt in de andere halve finale aan tegen AZ. Wint Ajax van de Alkmaarse club én verovert het ensemble van trainer Frank de Boer de landstitel, dan is de verliezend bekerfinalist altijd zeker van het Europese ticket.

Maar zelfs als Ajax de landstitel misloopt, kan de verliezend beker­finalist uitzicht op internationaal voetbal houden. Finisht de Am­sterdamse club in de eredivisie op de tweede plek, dan stapt de run­ner- up uit het bekertoernooi ook de grenzen over. Ajax krijgt dan een plek in de voorronde van de Champions League, het bekertick­et schuift door.

Voor NEC gloort in het droomsce­nario internationaal voetbal, maar de Europese achterdeur gaat na dit seizoen wel dicht. De UEFA heeft de regels veranderd. In het seizoen 2014-2015 leidt alleen de eindzege in het bekervoetbaltoer­nooi nog tot een trip over de gren­zen. De verliezend bekerfinalist is dan gewoon een verliezer. De tick­ets voor de Champions League en Europa League voor de voetbal­jaargang 2015-2016 worden verder opgemaakt uit de eindstand in de competitie.

Die reglementswijziging voor­komt competitievervalsing. En dat is nu juist ook dit seizoen weer mogelijk in Nederland. NEC speelt begin mei de laatste wed­strijd van de competitie uit bij Ajax. De bekerfinale is dan al afge­werkt (20 april). Een scenario waarbij Ajax ten koste van de Nij­meegse club de beker heeft vero­verd en de punten en doelpunten hard kan gebruiken om ook lands­kampioen te worden, ligt daar­mee op de loer. Een dergelijke ont­knoping is zeker het schrikbeeld van de KNVB. Maar straks wel­licht dus ook van Vitesse.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: