10 mei 2012 In de media

NEC dankt arbitrage bij zege op Vitesse

NEC heeft Vitesse in eigen huis met het nodige geluk opzij gezet. In De Goffert won de thuisploeg dankzij twee zeer discutabele doelpunten met 3-2.
Een ware derby in de play-offs om Europees voetbal. Dit seizoen wisten beide teams in de reguliere competitie op vijandigheid terrein te winnen. Dat Vitesse op voorsprong kwam in De Goffert was met de voorgeschiedenis geen verrassing, maar gezien het spelbeeld wel. NEC, met de bedrijvige Lasse Schöne en Navarone Foor, wist de beste kansen te creëeren in de openingsfase. Een schot en een kopbal van Foor misten voldoende kracht.

Treffers uit de lucht
Bij Vitesse leek voorzichtigheid geboden in Nijmegen. De Arnhemmers leken vooral op de counter te loeren. Dat wierp na een half uur spelen zijn vruchten af. Giorgi Chanturia probeerde het zelf eerst van afstand, maar besloot later om de bal voor het doel van NEC te slingeren. Uitgerekend de kleine Nicky Hofs, continu door de NEC-fans toegezongen, kopte de bal binnen. Het doelpunt viel uit de lucht, maar dat deerde Vitesse weinig.

De ploeg van John van den Brom ging zelfs beter spelen in de stromende regen. Chanturia en Wilfried Bony namen het doel van Gabor Babos onder vuur. De doelman van NEC had de inzetten niet klem, maar stopte afdoende. De beste kans voor rust kwam op naam van Marco van Ginkel. De middenvelder had de bal na een kopkans van Bony voor het intikken, maar schoot op de voeten van Babos, die NEC in de wedstrijd hield.

Onweer spelbreker
Terwijl de 0-2 in de lucht, kwam NEC nog voor de pauze op gelijke hoogte. Piet Velthuizen pareerde een kopbal van Krisztian Vadocz, maar zag Foor alsnog de bal over de lijn tikken. De middenvelder van de Nijmegenaren trok zijn goede spel van voor rust door in de tweede helft. Foor werd op maat bediend door Zoltán Szélesi, maar Velthuizen kon de intikker net uit de hoek plukken. Het bleek één van de laatste acties voor de onderbreking.

Scheidsrechter Eric Braamhaar besloot het duel tijdelijk stil te leggen vanwege het onweer boven De Goffert. Na een kwartier pauze werd de wedstrijd hervat. Vitesse kwam het best uit de kleedkamer. Terwijl NEC protesteerde over een vermeende overtreding op Remy Amieux ging Hofs door en bediende Bony. De Ivoriaan haalde droog uit en bracht zijn team aan de leiding: 1-2. NEC kwam de klap niet direct te boven. Het team van Alex Pastoor knokte wel voor elke meter, maar miste het overleg in aanvallend opzicht.

Helpende hand
Vitesse nam genoegen met de 1-2 voorsprong en hoopte via de counter de score nog eventueel uit te bouwen. De Arnhemmers kregen twaalf minuten voor tijd een tegenvaller te verwerken. Braamhaar beloonde Género Zeefuik met een penalty na een duel met Frank van der Struijk, terwijl juist de spits een overtreding leek te maken. Schöne had daar geen boodschap aan en verzilverde de strafschop op overtuigende wijze.

Beide ploegen gingen na de 2-2 op zoek naar meer en Vitesse was dichtbij een derde treffer. Bony probeerde het weer van afstand en zag de bal net naast gaan via het been van een tegenstander. Vitesse ontbrak het geluk dat wel aan de zijde was van NEC. Drie minuten voor tijd kregen de Nijmegenaren de 3-2 cadeau. Een kopbal van Vadocz uit een vrije trap werd voor de lijn weggeschoten door Van der Struijk, maar de assistent van arbiter Braamhaar zag wel een geldig doelpunt. NEC gaat daardoor met een zege zondag naar de GelreDome. Voor Vitesse zijn de druiven zuur door twee presentjes van Braamhaar.

Goal

Hoofdsponsor: