21 juli 2017 In de media

Nederland heeft de jacht geopend op UEFA-coëfficiënten

Het Europese seizoen van de Nederlandse clubs voor de UEFA-coëfficiëntenlijst is bijzonder goed begonnen.
Door de plaatsing van FC Utrecht voor de derde voorronde van de Europa League, maar vooral door de uitschakeling van Galatasaray.

De Turkse topclub werd donderdag al in de tweede voorronde van de Europa League uitgeschakeld. Na de 2-0 nederlaag van vorige week tegen Östersunds FK was een 1-1 gelijkspel in de return niet genoeg voor de oud-club van Wesley Sneijder. Nederland heeft Turkije in het vizier op de coëfficiëntenranglijst en kan dus profiteren van de misstap van Galatasaray.

De huidige stand van zaken
Met het ingaan van dit nieuwe seizoen vallen de punten van het jaar 2012/2013 weg en dus springt Nederland, dat destijds een slecht Europees jaar kende, in één keer van de dertiende naar de elfde plek. Daarmee is het terugveroveren van de directe Champions League-plek nog geen zekerheid: keert Nederland terug in de top-tien, dan krijgt het weer een startbewijs voor het miljoenenbal.

Het is echter wel zo dat als de winnaar van de Champions League uit een land komt dat al een vaste plek voor het miljoenenbal heeft – en die kans is levensgroot – er een startbewijs naar de nummer elf gaat. Wat dat betreft ziet het er dus nu al goed uit voor Nederland, dat bij een goed Europees seizoen vermoedelijk weer een deelnemer mag leveren aan de groepsfase voor 2019/20. Dit alles heeft overigens geen invloed op de ticketverdeling voor komend seizoen: zeker is al dat de volgende kampioen van Nederland geen directe plek in de Champions League krijgt het seizoen daarop.

Turkije in het vizier
Om de nieuwe nummer tien te worden, moet Nederland Turkije passeren op de ranglijst. De Turken leveren net als Nederland dit seizoen vijf Europese deelnemers. Alle behaalde punten worden daardoor door vijf gedeeld. Het goede nieuws van de uitschakeling van Galatasaray is dus dat die club al geen punten meer kan verdienen, terwijl alle punten die door de andere vier deelnemers worden verdiend wel door vijf worden gedeeld.


10. Turkije – 29.900 (4/5)
11. Nederland – 27.949 (5/5)

Of de uitschakeling van Galatasaray grote gevolgen gaat hebben voor de strijd van Nederland om plek tien, hangt nu vooral af van de prestaties van FC Utrecht. Wordt de ploeg van coach Erik ten Hag in de volgende ronde uitgeschakeld door Lech Poznan, dan heeft Nederland weinig kunnen profiteren van de uitschakeling van Galatasaray. Want ook dan worden alle door Nederlandse clubs verdiende punten door vijf gedeeld, terwijl Utrecht al geen punten meer kan verdienen. In een rooskleuriger scenario reiken de Domstedelingen minimaal tot de groepsfase en kan de inhaalrace in een hoog tempo worden voortgezet.

Het huidige verschil
Door de prestaties van FC Utrecht en Galatasaray is Nederland op de nieuwe coëfficiëntenlijst al 0,2 punten ingelopen op Turkije. Het verschil is daarmee teruggebracht tot net iets minder dan 2 punten. Naar onderen hoeft Nederland voorlopig nog niet te kijken: het verschil met nummers twaalf Tsjechië is bijna 3 punten en de voorsprong op Zwitserland, dat ook al een deelnemer uitgeschakeld zag worden, is ruim 3,3 punten.

Actieve Turkse en Nederlandse clubs
Daardoor kan Nederland zich volledig focussen op de strijd om plek tien. Turkije heeft na de uitschakeling nog vier actieve clubs: Besiktas gaat als kampioen Champions League spelen, Basaksehir stroomt in de derde voorronde van het miljoenenbal in en neemt het op tegen Club Brugge, Fenerbahçe speelt in de derde voorronde van de Europa League tegen Sturm Graz en Konyaspor begint in de groepsfase van dat toernooi.

Voor Nederland speelt Feyenoord in de Champions League, neemt Ajax het in de derde voorronde van dat toernooi op tegen Nice, spelen FC Utrecht (Lech Poznan) en PSV (NK Osijek) in de derde voorronde van de Europa League en begint Vitesse in de groepsfase.

UEFA-coëfficiëntenlijst
(tussen haakjes het aantal clubs dat nog actief is en het totaal aantal deelnemers)
1. Spanje – 88.998 (7/7)
2. Duitsland – 63.284 (7/7)
3. Engeland – 61.819 (7/7)
4. Italië – 60.249 (6/6)
5. Frankrijk – 46.248 (6/6)
6. Rusland – 41.582 (5/5)
7. Portugal – 38.915 (6/6)
8. België – 36.700 (5/5)
9. Oekraïne – 33.933 (5/5)
10. Turkije – 29.900 (4/5)
11. Nederland – 27.949 (5/5)
12. Tsjechië – 25.075 (5/5)
13. Zwitserland – 24.700 (4/5)
14. Oostenrijk – 24.600 (4/4)
15. Griekenland – 23.900 (5/5)
 

Voetbalprimeur / Foto’s SV

Hoofdsponsor: