12 april 2011 In de media

Nederlandse toeschouwers keren voetbal de rug toe

In navolging van Engeland loopt nu ook in Nederland voor het eerst in deze eeuw het stadionbezoek terug. Na jaren van spectaculaire groei zagen de clubs dit seizoen tot nog toe een kwart miljoen minder fans langs de lijnen.

Liefst 24 clubs staan ten opzichte van vorig seizoen in de min als het gaat om het gemiddeld aantal toeschouwers. In de Eredivisie kwamen 71.995 mensen minder kijken. Dat is een gemiddelde van 4.235 mensen per speeldag. De grootste verliezers zijn Vitesse (-2.092), Feyenoord (-1.962), Ajax (-1.917), Willem II (-1.540) en FC Utrecht (-1.500).

De cijfers bij Ajax zijn enigszins vertekend doordat tegen NEC de weersomstandigheden zo slecht waren dat slechts 22 duizend toeschouwers de wedstrijd konden bijwonen. Naast de gepromoveerde clubs De Graafschap en Excelsior slaagde slechts een handvol clubs erin de toeschouwersaantallen te verhogen.

NAC Breda is opmerkelijk genoeg de grote winnaar van dit seizoen. In Breda kwamen er 1.741 mensen meer kijken ten opzichte van de vorige jaargang, terwijl de prestaties van NAC toch teleurstellend zijn.

Eerdere onderzoeken wezen al uit dat de wedstrijd voor het publiek in Breda vaak slechts bijzaak is. Landskampioen FC Twente (+149) SC Heerenveen (+130) en FC Groningen (+68) registreerden een marginale groei.

Afbeelding

In de Jupiler League is er helemaal sprake van een leegloop. Zonder de toeschouwers van het verdwenen FC Oss mee te tellen, komen er liefst 168.963 toeschouwers minder dan vorig jaar. Dat zijn gemiddeld 9.939 mensen die op vrijdagavond wat anders gaan doen.

De degradanten Sparta Rotterdam (-3.191) en RKC Waalwijk (-2.501) kregen de grootste klappen van alle clubs in het vaderlandse voetbal. FC Zwolle registreerde de grootste groei van alle Nederlandse voetbalclubs. De race om de titel zorgde voor gemiddeld 2.149 extra toeschouwers.

De enige andere clubs die meer toeschouwers mochten begroeten waren FC Den Bosch (+197), FC Eindhoven (+229) en Telstar (+141). (Iwan van Duren & Tom Knipping).

 

VI

Hoofdsponsor: