21 april 2020 In de media

Negatief advies OMT voor hervatten groepstraining

Het Outbreak Management Team, één van de belangrijkste adviesorganen voor het kabinet tijdens de coronacrisis, is in de bres gesprongen voor individuele topsporters. Volgens het OMT zouden zij binnenkort weer aan de slag kunnen, omdat het risico op besmetting voor deze groep ‘beheersbaar’ is: voor teamsporten als voetbal geldt echter het tegenovergestelde.
Volgens het OMT zouden topsporters toestemming moeten kunnen krijgen om individueel te trainen, mits ze zich anderhalve meter afstand houden van anderen. Pas als dit goed uitpakt, zou gekeken kunnen worden naar teamsporten. 'Het OMT schat in dat het toestaan van georganiseerde sport (…) op dit moment een mogelijk risico vormt op te snelle en te brede verspreiding van het virus en adviseert de effecten van de voorgestelde versoepeling af te wachten alvorens maatregelen verder af te bouwen', valt te lezen in een rapport van de organisatie.

Het risico dat teamsporters lopen heeft vooral te maken met de zogeheten 'druppelwolken' die vrijkomen bij lichamelijke inspanning: wanneer anderen met deze druppelwolken in aanraking komen, lopen ze dus het risico om besmet te worden. 'Uit onderzoek d.m.v. luchtstromen en computersimulaties blijkt dat deze druppels tot 20 meter achter een (rennende) sporter aangetoond kunnen worden. Op theoretische gronden zou dan een risico ontstaan voor degenen die zich in de slipstream, vlak achter de sporter, bevinden.'

Het OMT-rapport lijkt een extra argument voor de autoriteiten om voorlopig geen Eredivisie-voetbal toe te staan. Op basis van deze bevindingen zouden ook groepstrainingen van voetbalclubs praktisch onuitvoerbaar zijn. Premier Mark Rutte gaat later op de dinsdag dieper in op de huidige coronamaatregelen. Vermoedelijk kan er dan ook meer gezegd worden over het al dan niet doorgaan van de voetbalcompetities.
 

Lees hier het hele OMT-advies (PDF)
Voetbalprimeur / Foto’s SV

Hoofdsponsor: