18 april 2021 In de media

Neres bezorgt Ajax in blessuretijd beker, na moeizaam optreden tegen Vitesse

Ajax heeft voor de twintigste keer in de clubhistorie de KNVB-beker bemachtigd. Het was tegen Vitesse zeker niet de mooiste finale (2-1), met het Europese optreden tegen AS Roma nog in de benen.

Invaller David Neres duwde de bal in de eerste minuut van de extra tijd langs Remko Pasveer, de absolute uitblinker bij de Arnhemmers.

Lang was er geen doorkomen aan voor Ajax, dat de hele wedstrijd de overhand had, maar telkens weer stuitten de Amsterdammers op Pasveer. Met daarbij ook veel te weinig overtuiging in de afronding. Tot in de extra tijd, toen Vitesse zich na een rode kaart voor Jacob Rasmussen net aan het reorganiseren was.

Ajax had de wedstrijd al vee eerder naar zich toe kunnen trekken, in een tijdbestek van tien minuten halverwege de eerste helft. Ryan Gravenberch en Davy Klaassen kregen uitstekende kansen. En tussendoor viel er nog een doelpunt ook, nu wel vol overtuiging binnen geramd door Gravenberch.

Initiatief volledig uit handen

De middenvelder kreeg de bal met wat geluk voor de voeten, nadat een voorzet van Davy Klaassen door Danilho Doekhi van richting was veranderd. Maar er ging nog veel meer mis bij Vitesse, dat de Amsterdammers alle gelegenheid gaf aan hun aanval te bouwen.

En toch, uit het niets, gaf Ajax het initiatief daarna volledig uit handen. Lisandro Martínez verkeek zich volledig op de snelle Armando Broja, terwijl Devyne Rensch op zijn beurt Loïs Openda uit het oog verloor. De Albanees bediende de Belg op maat (1-1).

De tweede helft kende hetzelfde spelbeeld als de eerste, maar Pasveer kreeg daarin alle gelegenheid een heldenrol voor zichzelf op te eisen. Vooral door vaak op de goede plek te staan, want bij Ajax ontbrak het veelal aan overtuiging. Misschien wel op Antony na.

De behendige buitenspeler was een voortdurende plaag voor de Arnhemmers. Niet geheel toevallig werd hij bij de zijlijn bikkelhard aangepakt door Jacob Rasmussen, de Deense sloper achterin bij de Arnhemmers.

In misschien wel de laatste kans die Ajax daarna kreeg om het duel in reguliere speeltijd naar zich toe te trekken, viel de bal precies goed voor Neres.

Bron: NOS / Foto's: Vitesse

Hoofdsponsor: