13 december 2012 In de media

Nieuw trainingscomplex Papendal volgende week opgeleverd

Het is geen goud dat er blinkt Niet alleen in GelreDome werkt Vitesse hard om de top te halen. In de bossen van Papendal verrijst een gloednieuw trainingscom­plex. Het is bijna klaar.
Goud. Het is het eerste dat je denkt als het nieuwe trainingscom­plex van Vitesse op Na­tionaal Sportcentrum Papendal tussen de bomen zichtbaar wordt. Het gebouw lijkt bekleed met Ge­orgisch goud, uitgelicht door de versgevallen sneeuw.

Wie de gouden gloed van het ge­bouw wil zien, moet snel zijn. Want wat goud lijkt, is in werke­lijkheid messing. „Over een tijdje is het materiaal door invloeden van weer en wind groenig uitgesla­gen”, legt uitvoerder Jerry Dekker van bedrijf Veluwezoom Verkerk uit.

Dekker heeft een geel-zwart hart en werkt enthousiast aan het trai­ningscomplex dat van Merab Jorda­nia’s Vitesse een topclub moet ma­ken. Zijn filosofie sluit naadloos aan bij de ambities van sportkoe­pel NOC*NSF. Blinkt bij Vitesse het messing, een paar gebouwen verder telt alleen het olympische goud.

Papendal is blij met Vitesse. Het hypermoderne therapiebad met beweegbare vloer, camera’s en computernetwerk wordt straks niet alleen gebruikt om geblesseer­de voetballers te genezen. Ook een olympisch atleet met knieletsel kan er terecht. Andersom profi­teert Vitesse van de kennis bij NOC*NSF.

Ondertussen moet uitvoerder Dek­ker vijftig, zestig mensen in de ga­ten houden. „Op 23 januari begon ik hier met een man of vijf.” Nu wordt met man en macht gewerkt om de opleverdatum, vrijdag 21 de­cember, te halen. Vitesse heeft dan tot half februari de tijd voor de af­werking en de inrichting van het ‘Cobham van Arnhem’. Cobham, het trainingscomplex van Chelsea, was een nadrukkelijke inspiratie­bron voor de Arnhemse club, die goede banden heeft met de Londe­naren. „Maar we hebben ook bij andere clubs rondgekeken hoor”, zegt woordvoerster Ester Bal van Vitesse, dat in totaal 12 miljoen neertelt voor het nieuwe complex.

Het ademt luxe, nu al, maar die moet je wel verdienen. Hoe hoger een voetballer speelt, des te beter worden de voorzieningen. Jeugd­spelers kunnen vanaf een vide op de begane grond straks hun voor­beelden van de A-selectie zien trai­nen op de onderste etage.

Op een naam voor het nieuwe complex wordt nog gestudeerd. „Het wordt een naam die gerela­teerde is aan Vitesse of een spon­sornaam”, zegt Bal. „Of een combi­natie van beide.”

De Slenk, het huidige onderko­men van de club, verdwijnt. Letter­lijk en figuurlijk.

Gelderlander

Hoofdsponsor: