25 juni 2021 In de media

Nieuwe assistent-trainer Dick Schreuder: “Ik houd van pressing, met veel duels en veel één-op-één’

Dick Schreuder volgt deze zomer Joseph Oosting als assistent trainer van Vitesse op. Zowel Oosting als Schreuder worden door de kenners geroemd om hun tactisch inzicht.
Schreuder stelt zich als nieuwkomer bescheiden op. “We nemen als staf beslissingen. Het is mijn taak de hoofdtrainer met raad en daad terzijde te staan. Opdat Vitesse topprestaties neerzet. Ik ben niet een nieuw tactisch wonder.”

Schreuder (49) is echter om zijn vakinhoudelijke kennis aangesteld als assistent van Thomas Letsch door Vitesse. Hij heeft een breder ervaring in de top van het Nederlandse amateurvoetbal (Katwijk), maar ook het nodige internationaal van de voetbalwereld gezien. Zo werkte hij in Engeland bij Barnet, in de Verenigde Staten bij Philadelphia Union en was de laatste periode actief in de Bundesliga als assistent bij Hoffenheim. Hij staat bekend als een gedisciplineerd man die wars is van status in het voetbal en tactisch en strategisch onderlegd.

Dick Schreuder heeft samen met zijn voorganger Joseph Oosting de cursus Coach Betaald Voetbal gedaan en is in die tijd regelmatig op Papendal geweest. ‘Puur toeval’ aldus de nieuwe Vitesse-coach. “Joseph was coach van Jong Vitesse, ik van Jong Volendam. Van een overgang naar Vitesse was toen nog helemaal geen sprake.”

Niet geheel toevallig is dat Dick Schreuder dezelfde voetbalvisie als hoofdtrainer Thomas Letsch deelt. “Ik houd van pressing, met veel duels en veel één-op-één. Druk uitoefenen op de tegenstander. De Bundesliga en de Major League Soccer zijn van hoog niveau. Ik werk nu voor de eerste keer in de eredivisie. Vitesse is een prachtige club. Mijn vader was er emotioneel onder. Mijn ouders wonen in Barneveld. Hij vindt het prachtig dat ik in de buurt werkzaam ben. Ik heb tot dusver in het buitenland gewerkt. Nu werk ik in Nederland met een buitenlandse trainer.”

De nieuwe assistent trainer heeft echter ook ambitie, zo deelt hij met De Gelderlander. “Ik heb de cursus (Coach Betaald Voetbal, red.) niet voor niets gedaan. Ik heb bij Vitesse voor twee jaar getekend. Daarna zie ik verder. Maar dit is ook investeren in een toekomst als hoofdtrainer. Dat is duidelijk.”

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: