8 september 2022 In de media

Nieuwe eigenaar Coley Parry – Ambitieus, benaderbaar en gek van statistieken

Zichtbaar, transparant en benaderbaar. Zo omschrijft Coley Parry, met zijn Common Group de nieuwe eigenaar van Vitesse, zichzelf. Volgende week is hij bij de Airborne-wedstrijd tegen FC Volendam en supporters zullen hem zo veel mogelijk bij thuiswedstrijden in GelreDome op de tribune zien.

Nee, hij is niet van plan in zijn periode als clubeigenaar gaten te dekken die tot een schuld van 155 miljoen euro leiden, zoals die bij zijn Russische voorgangers de afgelopen twaalf jaar was opgelopen. Overigens geen schuld van de club, maar van de holding die erboven stond. Vitesse heeft een positief eigen vermogen van 14 miljoen euro, benadrukte algemeen directeur Pascal van Wijk tijdens de persconferentie waarin de nieuwe eigenaar werd voorgesteld.

Maar Parry ziet ruimte om van Vitesse een winstgevende club te maken. ,,Het afgelopen jaar met de Europese successen was een seizoen zoals het bij Vitesse hoort te zijn. Daarmee werd al bijna een break-even point bereikt. Als je daar transferinkomsten bij optelt, moet de club winstgevend zijn te maken.’’

Transferinkomsten die er de afgelopen jaren niet of nauwelijks waren. Parry is van plan slim te investeren in spelers en ziet de komende transferwindow in de winter al als een uitgelezen mogelijkheid daartoe. Tot het zover is dat aan gekochte en opgeleide spelers kan worden verdiend door ze – nadat ze op het veld hun kunnen in het geel-zwart hebben getoond – op het juiste moment te verkopen, dicht hij wel de tekorten die Vitesse op dit moment structureel in de financiële huishouding heeft. ,,En er is investeringsruimte’’, geeft de Amerikaan aan.

Concrete bedragen worden daarbij niet genoemd, evenmin als het bedrag dat met de overname is gemoeid. Die is formeel nog niet rond, want de KNVB moet eerst de overdracht van de aandelen door voormalig eigenaar Valeri Oyf aan de Stichting Betaald Voetbal Vitesse Arnhem goedkeuren en vervolgens moet de licentiecommissie van de voetbalbond zich nog buigen over de overname van die aandelen door de Common Group. Vitesse-directeur Van Wijk ziet echter geen problemen in dat traject, al voorspelt hij wel dat het nog tijdrovend wordt.

Common Group staat voor minimaal vijf seizoenen garant om de tekorten te dekken. Dat betekent niet dat Vitesse na die periode opnieuw in de verkoop gaat, het is puur een termijn waar de KNVB om vraagt. Zo is die ook in de overeenkomst beland. Parry is van plan om met Vitesse een lange termijntraject in te gaan.

Daarbij doet hij geen concrete uitspraken over te behalen doelen. Ja, hij is ambitieus. Vitesse zou elk seizoen Europees moeten spelen. En hij onderschrijft de slogan van de club: Believe In More. ,,Maar ik ken de verhalen dat hier twaalf jaar geleden bij een overname is geroepen dat Vitesse binnen drie jaar kampioen zou zijn. Dat soort uitspraken gaan jullie van mij niet horen. We willen met al onze clubs – Common Group is ook (mede-)eigenaar van het Londense Leyton Orient FC en Patro Eisden in België – het hoogst haalbare binnen hun mogelijkheden halen. Met Leyton en Patro is dat promotie naar een hogere divisie bewerkstelligen. Vitesse speelt al op het hoogste niveau en bij deze club is het doel elk seizoen Europees voetbal halen.’’ Hij zinspeelt al op samenwerking tussen die clubs, bijvoorbeeld door spelers van Vitesse bij één van de andere clubs onder te brengen als volgende stap in hun ontwikkeling.

Parry is dol op statistieken. Als kind volgde hij de Amerikaanse honkbalspelers het hele seizoen aan de hand van statistieken in de kranten. Later gebruikte hij statistieken in zijn werk en om zijn imperium op te bouwen: Common Group bestaat uit Common Health, Common Ventures en Common Sports. Engineering wins through strategy and analytics is het motto van Common Sports. Parry is ook eigenaar van StatsBomb, waarmee statistieken van onder anderen voetballers worden verzameld. Vitesse maakt daar al gebruik van, maar dat zal nu zeker worden geïntensiveerd, geeft directeur Van Wijk aan.

De nieuwe eigenaar is mede verslingerd geraakt aan voetbal door zijn schoonvader, die een enorme fan van Paris Saint-Germain FC is. ,,We keken samen naar de wedstrijden en ik werd steeds meer door de sport gegrepen. Zelf heb ik in mijn jonge jaren ook voetbal gespeeld, maar door het kijken naar die wedstrijden is de echte passie opgekomen. Ik kijk nu naar geen enkele andere sport meer die ik eerder volgde. Die heb ik allemaal laten vallen ten faveure van voetbal.’’

Vooralsnog stelt Parry zich bescheiden op. Tijdens zijn presentatie bij het trainingscomplex op Papendal zegt hij: ,,Het is jullie thuis, jullie terrein en jullie club. Ik ben blij daar een klein deel van te kunnen uitmaken.’’ En te vervolgen met de hoopvolle woorden: ,,Er is ruimte om te groeien. Vitesse is klaar voor een nieuwe stap naar een hoger niveau.’’ Ja, hij heeft de slechte seizoenstart vanzelfsprekend ook meegekregen. ,,Maar als we de gelederen gesloten houden, kunnen we samen enorme successen behalen.’’

Bron: SV redactie - Marco van Nek / Foto's: SV

Hoofdsponsor: