17 januari 2017 In de media

Nieuwe start bij Vitesse

Na Manchester United en Dinamo Moskou is Vitesse een kleine club. Maar de rentree van Alexander Büttner in Arnhem maakt deel uit van een meesterlijk masterplan.
De ogen spuwen vuur. Er is de laatste tijd zoveel onzin gezegd en geschreven. Dat wil Alexander Büttner graag even recht zetten. Slechts een handjevol wedstrijden in Engeland? Mislukt bij Manchester United en Dinamo Moskou? Dat is een vooroordeel, stelt hij. Een gebrek aan kennis.
Het is stuitend voor de voetbalprof uit Doetinchem.

,,Ik heb juist een geweldig avontuur in het buitenland beleefd", vertelt de back, net na de ondertekening van zijn contract tot juli 2019 bij Vitesse. ,,Ik heb gevoetbald in de Engelse Premier League bij Manchester United. Welke Nederlanders kunnen dat nazeggen? En weinig wedstrijden? Dat zijn er dertig. In een team vol wereldsterren. Dat is niet een handjevol."

,,Ik begrijp die negatieve lading niet. Wie kan zeggen dat hij kampioen van Engeland is geworden? Steven Gerard niet, hè. En hij is een grootheid. Ik heb bij United meer wedstrijden gespeeld dan ik ooit had kunnen dromen. In de kwartfinale van de Champions League tegen Arjen Robben met Bayern München. Waanzinnig toch?"

Hij knikt. In Moskou is hij wel in de vergetelheid geraakt. Maar Dinamo is een verhaal van plotseling verval. ,,Het eerste jaar was hartstikke goed. Maar ineens verdween de president en stortte de club in. Alle dure buitenlanders moesten weg. Ik ook. Bij mij heeft het alleen even langer geduurd."

En daardoor overlegt hij voor het afgelopen half jaar maar vier wedstrijden. In de tweede divisie in Rusland, na de degradatie van Dinamo in het voorjaar. ,,Dat was allemaal politiek. De trainer wilde me wel opstellen, maar mocht dat niet. Dinamo moest van me af. Nee, dat is geen prettige situatie."

Maar geen Moskoviet die Büttner een verwijt kan maken. ,,Ik heb altijd mijn best gedaan", zegt hij. ,,Natuurlijk was de motivatie weg. Maar ik had een goed contract. Daarvoor moet je die mensen dankbaar zijn. Zij hebben gigantisch veel betaald. Alleen zaten we wel op een doodlopende weg. Dan rest er niets anders dan een breuk."

Luxueus

Vitesse is de nieuwe uitvalsbasis. Of, beter, de oude in een nieuwe jas. Büttner keert na vijf jaar terug bij de Arnhemse club. Het krakkemikkige trainingscomplex De Slenk is veranderd in de luxueuze accommodatie van Papendal. ,,Dit is nu het beste voor mij", legt Büttner uit. ,,Ja, ik heb met clubs uit Duitsland gesproken. Engeland ook. Maar Vitesse voelt het beste. Ik wil nu niet gokken op een ongewis avontuur. Bij Vitesse moet ik weer aan spelen komen. Daar gaat het mij om."

Want er is een masterplan. Büttner heeft dan voor tweeënhalf jaar getekend, het doel is de carrière met gezwinde spoed weer in de lucht te schieten. ,,Een half jaar top en dan een transfer maken is voor mij en Vitesse een goede zaak. Gaan we er allebei op vooruit. Maar dat is nog ver weg. Eerst maar eens wedstrijdfit worden. Dat is nu het belangrijkste."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: