24 november 2013 In de media

Nieuwe status Vitesse

Veel aandacht voor koploper, speler moet daarmee leren omgaan, vindt trainer Bosz. Vitesse hervat morgen na een interlandperiode de com­petitie met een uitwedstrijd te­gen Go Ahead Eagles (14.30 uur).
De Arnhemmers zijn na de zege op FC Utrecht twee weken terug na dertien speelronden de koplo­per van de eredivisie. De druk neemt toe, maar Vitesse-trainer Peter Bosz vindt dat niet erg. „Spe­lers moeten daarmee leren om­gaan.”

Bosz vierde donderdag zijn vijftig­ste verjaardag. Van de spelers van Vitesse kreeg hij een goede fles wijn. „Maar ik hoop dat ik mijn echte cadeau zondag krijg, drie punten in Deventer.”

Het was een bijzondere week voor Vitesse-spelers Davy Pröpper en Patrick van Aanholt. Beiden werden geselecteerd voor het Nederlands elftal. Bosz: „Dat is prachtig. Dat doet wel wat met je als speler. Dan sta je ineens tus­sen de voetballers die je van de te­levisie kent. Dan leef je in een roes. Maar de knop moet om. Het gaat nu om de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles.”

Het was gisteren drukker dan nor­maal tijdens het perspraatje op Pa­pendal. Bosz en de spelers kregen nauwelijks vragen over de streek­derby. Het ging vooral over de koppositie, over het trainings­kamp dat Vitesse deze winter be­legt in Abu Dhabi en over het Oranje-avontuur van Pröpper en Van Aanholt. De status van Vites­se, voor het eerst in jaren koplo­per, is veranderd. De media-aan­dacht is nog groter dan voorheen. Maar voor Bosz is er weinig veran­derd, zo zei hij. „Ik praat niet over een titelrace. Ik focus mij altijd op de eerstvolgende wedstrijd. Ik weet niet tegen wie wij over drie weken spelen, bij wijze van spre­ken. Het heeft geen zin zo ver vooruit te kijken. Spelers lopen schorsingen op of raken gebles­seerd.”

Bosz is erg content met de keuze voor Abu Dhabi als winterse trai­ningslocatie. „Voor mij zijn een aantal zaken belangrijk. Het hotel en het eten moeten goed zijn. Er moet ook een mooie trainingsac­commodatie in de buurt zijn en er moet een aantal andere sterke profclubs voorhanden zijn, waar tegen geoefend kan worden. Zo zijn wij, als technische staf, in Abu Dhabi uitgekomen.”

Vitesse verblijft van 5 tot en met 11 januari in Abu Dhabi en speelt daar twee oefenduels, op 7 januari tegen Wolfsburg en op 10 januari tegen Hamburger SV. Bosz: „Dat zijn sterke tegenstanders. Dat wor­den leerzame wedstrijden.”

In de Verenigde Arabische Emira­ten ben je verzekerd van goed weer, wist Bosz. „Ik heb in Tur­kije prachtige weken gehad, maar vorig jaar was het er ijskoud. Dat heb je niet in de hand. Ik ben ook wel eens weggeregend aan de Turkse kust. In Abu Dhabi schijnt altijd de zon. Ik ben er als trainer en speler nog nooit geweest, maar ik ben wel eens op vakantie die kant op gegaan.”

Vermoedelijke opstelling Vitesse:

Velthuizen; Van der Struijk, Kashia, Van der Heijden, Van Aanholt; Pröpper, Atsu, Vejinovic; Ibarra, Have­naar, Piazón.

Bijzonderheid: Kelvin Leerdam kreeg tegen FC Utrecht zijnn vijfde gele kaart en is daarom zondag geschorst.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: