14 augustus 2012 In de media

Nieuwe koers beloften

Het is even winnen, die nieuwe beloftencompetitie die de KNVB heeft ingevoerd. De 24 ploe­gen zijn onderverdeeld in drie klas­sen van acht teams, waar ze in een halve competitie spelen om vier plekken in de eredivisie en vier in de eerste divisie.
Jong Vitesse/ AGOVV opende maandag­avond met een nederlaag tegen fa­voriet Jong FC Twente: 1-4.

Jong Vitesse hoopt de komende weken bij de eerste vier te finishen in de groep waarin het naast FC Twente ook Helmond Sport, Hera­cles Almelo, PSV, Fortuna Sittard, FC Den Bosch en Roda JC treft. Vorig seizoen eindigde het team van trainer Gerry Hamstra keurig in de middenmoot van de eredivi­sie, maar nu moeten de Arnhemse beloften een plek op het hoogste niveau eerst afdwingen.

Hamstra is niet overdreven ver­guld met de nieuwe competitieop­zet. „Ik vind het uitgangspunt ver­keerd”, zei de oefenmeester maan­dag na de ouverture op het veld van zondaghoofdklasser De Bata­ven in Gendt. „In de jeugdoplei­ding gaat het om ontwikkeling van spelers. Voetbal moet altijd het uitgangspunt zijn. Dat is nu niet het geval, aangezien de drie competities ook zijn ingedeeld op regio om de kosten voor de clubs te besparen.”

De trainer vindt het enerzijds raar dat in zo’n korte periode wordt be­slist op welk niveau het team het grootste deel van het seizoen zal uitkomen. Maar anderzijds ziet hij het moeten presteren in de komen­de duels ook als een positieve in­steek. Immers, het willen en moe­ten winnen is een belangrijk facet in de opleiding.

Hamstra: „We moeten bij de eer­ste vier eindigen. Dat gaat wel luk­ken. Voor de spelers is het belang­rijk dat we straks weer in de eredi­visie spelen, want voor hun ont­wikkeling is het goed dat ze goede wedstrijden spelen tegen sterke te­genstanders.”

Waar Hamstra aantrad met drie A- junioren en zonder aanvoer uit de hoofdmacht, daar stonden bij de bezoekers selectiespelers als Ras­mus Bengtsson, Denny Landzaat, Leiva Gutierrez en Luc Castaignos in het veld. Een opvallend ver­schil, zeker gezien het belang van de eerste wedstrijden.

Zolang de hoofdmacht van Vitesse nog niet compleet is, waaien er minder snel spelers richting de be­loften. Bovendien hebben deze week de nodige ( jeugd)interlands plaats. „Daarom miste ik vandaag iemand als Valeri Qazaishvili, die normaal gesproken wel met ons meedoet”, aldus Hamstra. „Wij hebben een jonge en gretige selec­tie, die tijd nodig heeft. ”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: