31 januari 2011 In de media

Nieuwe spits even overbodig

Twee dagen na het eer­ste aansprekende optreden van Vit­esse onder zijn leiding, de 5-2 winst op Roda JC zaterdagavond in GelreDome, krijgt trainer Al­bert Ferrer zijn gewenste nummer 9: Wilfried Bony.

Vandaag, op de laatste dag van de West- Europese transfermarkt, wordt de spits van Sparta Praag sa­men met het Roemeense topta­lent Valerica Gaman ( 21) van Uni­versitatea Craiova waarschijnlijk in Arnhem gepresenteerd.

Bony ( 22) heeft dertien duels om de doelstelling van Vitesse in 2011 te helpen bereiken: Europees voet­bal halen. Het lijkt een onmogelij­ke opdracht, maar dankzij de zater­dagavondshow tegen Roda JC mis­schien geen onmogelijke. Een pro­ductieve aanvalsleider werd zater­dagavond tegen Roda JC niet eens gemist.

Gelegenheidsspits Marco van Gin­kel, achttien lentes jong, nam twee van de vijf treffers voor zijn reke­ning; twee echte spitsengoals bo­vendien. Hij was aanwezig op de juiste tijd en plaats om voorzetten van de winteraankopen Riverola (2-1) en Yasuda (5-1) in te tikken.

Na de enorme mispeer van de eer­ste wedstrijddag in 2011 (1-0 neder­laag bij Willem II), maakte Vitesse zaterdagavond tegen Roda JC wat verloren terrein goed. Ferrer had met Haruna Babangida nu wel een echte buitenspeler opgesteld ( ten koste van Stevanovic) en de sterke linkerspits Aissati speelde veel ver­der vooruit. De hele ploeg speelde niet zo laf (in de zin van flauw) als in Tilburg, waar Vitesse zich pre­senteerde als degradatiekandidaat.

Dat was tegen Roda JC niet het ge­val, al werd de thuisploeg voor een schamele 13.272 toeschouwers de eerste twintig minuten van het kastje naar de muur gestuurd. Na een blunder van Rajkovic, die te kort terugspeelde, scoorde Junker in de 3de minuut 0-1, maar bij de rust was de schade volledig gerepa­reerd: 1-1 uit een vrije trap van Ma­tic, 2- 1 Van Ginkel en 3- 1 na een blunder van Kah, die eerst Aissati onderschatte en de bal verspeelde en vervolgens aan de noodrem trok: strafschop, 3-1 door López.

Vitesse was toen al twintig minu­ten op stoom en speelde met Spaanse passie en ook Matic was nu goed. De vaak hautaine huur­ling van Chelsea bereidde de 4-1 van debutant Babangida voor, waarna Van Ginkel zijn tweede binnenliep (5-1) en Hempte uit een vrije trap nog voor 5-2 zorgde. De verdiende zege zorgde na af­loop voor rust in Arnhem, waar zes dagen eerder de spelers nog zonder trainer Albert Ferrer over de ontstane crisis binnen de door extreme groepsvorming gespleten selectie had gesproken.

Volgens Ismaïl Aissati, een van de drie initiators van het crisisgesprek hebben de spelers daar veel erger­nis overboord gezet. „Maar laten we na één wedstrijd niet zeggen dat alles nu goed is.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: