18 november 2010 In de media

Trainer Albert Ferrer maakt snel indruk met zijn oefenstof

Het is de eerste week van Al­bet Ferrer bij Vitesse. Hoe reageren de spelers op de nieuwe trainer? „ Je merkt dat iedereen heel positief is over zijn speelwijze.”

Albert Ferrer staat van­middag voor de vierde dag als hoofdtrainer voor de spelersgroep van Vitesse. De 40- jarige Span­jaard heeft in korte tijd veel in­druk gemaakt in Arnhem. Tijdens de trainingen op sportcentrum Pa­pendal raken de vaste supporters niet uitgepraat over de frisse wind die er waait bij hun club en tij­dens de repetities tonen de voet­ballers een ongekende beleving en geldingsdrang. De komst van de oud-speler van FC Barcelona heeft de Arnhemse selectiespelers zicht­baar op scherp gezet.

„ Je merkt onderling in de spelers­groep dat iedereen heel positief is over de manier waarop hij wil spe­len”, zegt Frank van der Struijk, de centrumverdediger die de laat­ste wedstrijden telkens tot de bes­te spelers aan de kant van Vitesse behoorde. „ De sfeer in de groep was al goed, maar je ziet nu dat ie­dereen veel zin heeft om met el­kaar te trainen en te werken.”

De oefenstof van Ferrer is in zijn eerste dagen in Arnhem heel her­kenbaar. Veel oefenvormen met trappen, passen, spelen op balbe­zit. En partijtjes in de kleine ruim­te, de doelen dicht bij elkaar, zodat er veel wordt gescoord. Want dat is de basis van de theorie van Jo­han Cruijff, van FC Barcelona en nu dus ook van het Vitesse onder Ferrer.

„Hij is een heel aardige man”, zo looft Van der Struijk zijn nieuwe oefenmeester. „ Hij maakt regelma­tig een dolletje, maar tegelijkertijd is hij op de training heel serieus en wil hij dat we dat we de oefe­ningen perfect uitvoeren. Hij wil de Barcelona- stijl erin brengen.

Dat zie je aan de manier van inspe­len, aanbieden, druk zetten. Hij wil de bal binnen tien seconden weer terug hebben. Dat doet Barce­lona ook.” Ferrer heeft nog niet wedstrijdge­richt getraind. Waarschijnlijk ge­beurt dat vanmiddag. De training is van de ochtenduren verschoven naar 15.00 uur, zodat ook de ( jeugd) internationals kunnen aan­sluiten.Zij kwamen gisteren en eergisteren in actie.

Dat Ferrer het 4- 2- 3- 1 systeem wil inruilen voor 4-3-3, dat is bekend.
Maar het is nog gissen naar de ver­dere invulling. Speelt Vitesse straks met een inschuivende cen­trumverdediger, zoals Ronald Koe­man in het Barcelona van de spe­ler Ferrer? Hoeveel middenvelders spelen controlerend? En welke spe­lers gunt hij zaterdag een kans in het duel met Heracles?

Vragen, waarop de komende da­gen de antwoorden zullen volgen.Dan worden de contouren zicht­baar van het elftal van Ferrer.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: