16 december 2012 In de media

Nieuwe wanprestatie Vitesse

Vitesse heeft zondagmiddag opnieuw een wanprestatie geleverd in de eredivisie. De Arnhemse ploeg speelde in GelreDome met 2-2 gelijk tegen RKC Waalwijk, dat gezien het spelbeeld nog het minst tevreden mocht zijn met de remise.
Een week eerder had Vitesse in Venlo met 3-1 verloren van VVV. Die uitglijder was geen incident, zo bleek zondag in het met ruim 17.000 toeschouwers andermaal matig gevulde GelreDome. Vitesse verzuimde zich naast de koplopers PSV en FC Twente te nestelen en werd voortdurend uitgefloten door de eigen aanhang.

Al vroeg in de wedstrijd zette Wilfried Bony de thuisploeg nog wel op voorsprong. De aanvaller uit Ivoorkust kopte raak na een voorzet van Tomas Kalas (1-0). Het was de zestiende competitietreffer van Bony, die topscorer van de eredivisie is. In de voorgaande partij verspeelde Vitesse in Venlo een vroege voorsprong en nu beging de ploeg van trainer Fred Rutten dezelfde fout. Vitesse drukte niet door, zat totaal niet in de wedstrijd en liet RKC vrij eenvoudig het initiatief in handen nemen.

Jonathan Reis miste na een half uur spelen de grote kans op 2-0, toen hij van dichtbij over kopte. RKC werd steeds sterker, bij Vitesse was bijna geen fatsoenlijke aanvalsopbouw meer te zien. Doelpunten van Teddy Chevalier en Nourdin Boukhari werden afgekeurd wegens buitenspel, maar dat bleek voor Vitesse geen waarschuwing. Een kwartier voor tijd scoorde Chevalier alsnog de gelijkmaker, na een fout van Vitesse’s regisseur Theo Janssen, die te zacht terugkopte op doelman Piet Velthuizen.

Via een kopbal van invaller Simon Cziommer, opnieuw op aangeven van Kalas, reageerde Vitesse snel (2-1). Maar daarna volgde een tenenkrommende slotfase van Vitesse. De thuisploeg slaagde er niet in de bal in de ploeg te houden en op miraculeuze wijze vloog de even logische als verdiende gelijkmaker in het doel. Het schot van Sander Duits werd van richting veranderd, dat was symptomatisch voor de middag van Vitesse (2-2).

Bij Vitesse stond Brahim Darri voor de eerste keer in de basis. Hij hield Renato Ibarra op de bank. Darri kon echter niet imponeren en halverwege kwam Ibarra hem aflossen.

Vitesse – RKC 2-2 (1-0)

8. Bony 1-0, 78. Chevalier 1-1, 81. Cziommer 2-1, 90. Duits 2-2.

Vitesse: Velthuizen; Kalas, Kashia, Van der Heijden, Van Aanholt; Darri (46.Ibarra) , Van Ginkel, Janssen, Kakuta (65.Cziommer) ; Reis en Bony.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: