22 juni 2018 In de media

Nog berg huiswerk voor Vitesse

Vitesse begint de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen met negentien man. Met drie doelverdedigers en zestien spelers opent de nieuwe Russische trainer Leonid Slutskiy het voetbaljaar met een volwaardige groep. Maar de Arnhemse eredivisionist heeft tot 1 september, de slotdag van de transferperiode, nog bergen werk te verzetten.
Een eenvoudige rekensom leert dat er bij Vitesse nog vier tot vijf versterkingen nodig zijn. En dan moet er verder niemand uit de hoofdstad van Gelderland vertrekken.

Vitesse heeft tot nu toe drie nieuwelingen binnen. De Deen Rasmus Thelander, weggeplukt bij FC Zürich, en Khalid Karami – transfervrij overgenomen van Excelsior – melden zich zondag gewoon bij de eerste training op Papendal (aanvang 11.00 uur). Oussama Darfalou, overgenomen van USM Algier, ontbeert nog een werkvisum en schuift later in de voorbereiding aan.

Vitesse heeft intussen icoon Guram Kashia en Julian Lelieveld uitgezwaaid. De back wordt komend seizoen verhuurd aan Go Ahead Eagles, terwijl de Georgiër de overstap maakt naar San Jose Earthquakes in de Verenigde Staten. Maar omdat Fankaty Dabo, Mason Mount en Matt Miazga na een huurperiode zijn teruggekeerd naar Chelsea en Luc Castaignos de weg terug maakt naar Sporting Portugal zijn er nog vitale posities in te vullen. Een schets van de wensenlijst van Vitesse.

Centrale verdediger
Met het vertrek van Kashia is dat een prioriteit voor Vitesse. Thelander is gehaald als vervanger van Miazga. Met Maikel van der Werff en Arnold Kruiswijk zijn er drie mandekkers voor het centrum. Een extra verdediger is in absolute aantallen noodzaak. En dan is het de vraag hoe het staat met de fitheid van Van der Werff en vooral Kruiswijk. Zij waren vorig seizoen door blessures nauwelijks inzetbaar. Probleem: betaalbare kwaliteit centraal achterin is zeer schaars. Vitesse heeft geen miljoenen aan transfers te besteden.

Schaduwspits
Vitesse zet nog altijd in op een tweede jaar Mason Mount. De Arnhemse club wacht op uitsluitsel vanuit Engeland. ,,Er is tot nu toe niets bekend over de toekomst van Mason”, stelt technisch directeur Marc van Hintum van Vitesse desgevraagd.

Komt Mount niet, dan richt Vitesse zich op een schaduwlijst met aanvallende middenvelders. Met Thulani Serero, Thomas Bruns, Mukhtar Ali en Navarone Foor is er alvast wel kwaliteit in eigen stal.

De breedte
Om alle posities dubbel bezet te hebben, is een extra middenvelder en linkervleugelspits nodig. Vorig seizoen viel op het middenrif Charlie Colkett weg en was de spoeling al dun. Voorin was er eigenlijk ook geen alternatief voor Bryan Linssen.

Doelman
Vitesse heeft nu Jeroen Houwen, Remko Pasveer en Bilal Bayazit. Van Hintum heeft vertrouwen in de keepers, waarbij Pasveer na een mislukt jaar in Arnhem uit is op revanche. Alleen als zich een echte versterking aandient, wil Vitesse zakendoen. Probleem ook hier: betaalbare kwaliteit is uiterst schaars.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: