21 februari 2020 In de media

Nog nooit presteerde Vitesse sportief zo stabiel

Het was de week van de waarheid voor Vitesse. Trainer Edward Sturing wil de supporters weer terughalen, voordat Gelredome echt een spookhuis wordt. Na een ronduit tegenvallende start moest er in de wedstrijden tegen Ajax en SC Heerenveen nu eindelijk eens punten en harten worden veroverd.
Wat Edward Sturing wil? Het was de eerste vraag die hij kreeg toen hij vlak voor het begin van 2020 als derde trainer dit seizoen bij Vitesse aan het roer was gezet. Nog voordat hij kon ademen, had hij het antwoord al geformuleerd en uitgesproken: ‘De mensen moeten weer naar Gelredome komen, dat wil ik.’

Natuurlijk snapte Sturing ook wel dat er eigenlijk een sportieve doelstelling werd gevraagd, maar Vitesse moest eerst maar weer eens voetbal brengen, waarvoor de mensen naar het stadion zouden komen. Wat hem betreft, zouden daar als vanzelf ook resultaten uit voortvloeien. Het liefst zou hij zelf zijn schoenen weer aantrekken om het voorbeeld te geven. Agressief vanaf de eerste seconde, de tegenstander opjagen en geen seconde rust geven. Kortom, het initiatief nemen vanaf het eerste moment.

Maar om eerlijk te zijn, zagen we daar de eerste maand, net als de trainer, (te) weinig van terug. Met de thuiswedstrijden tegen Ajax om de KNVB-beker en directe concurrent SC Heerenveen in de Eredivisie reisden we nieuwsgierig naar Arnhem af. Zouden de bange vogeltjes nu eindelijk eens als een adelaar durven vliegen?

Als Ajax komt, dan hoef je geen ploeg op scherp te zetten natuurlijk. In het kielzog van de Amsterdammers, zien we een bekende. ‘Kijk daar, Ronald Koeman’, wijst zoon met een rood-witte telefoonhoes en in zijn hand een indictie van zijn favoriete club vandaag. ‘Echt waar? Verrek, ja’, knikt de vader met geel-zwarte sjaal om zijn nek, die ook even stopt om te kijken naar de entree van de bondscoach. Die komt ook niet iedere dag in Gelredome. ‘Die was hier vroeger nog trainer, jongen. Zat het hier afgeladen vol. Ik denk niet dat hij voor onze spelers komt. Hoewel, hij zoekt nog een keeper.’

MANCHESTER UNITED

Koeman zal onwillekeurig ook nog wel even denken aan zijn eerste stappen als trainer hier, dat was begin deze eeuw. Twintig jaar vliegen voorbij. Zesde werd hij. Mooie Europese wedstrijden tegen Internazionale uit Milaan ook. Bij de competitiewedstrijden zaten er nog dik 26 duizend mensen en nergens werd beter betaald dan hier. Hij nam het over van het interim-duo Edward Sturing en Jan Jongbloed en vertrok een jaar later in de winter alweer. Een winter die tien jaar zou duren.

Het vloerkleed werd onder de ambitieuze plannen vandaan getrokken toen de geldkraan van Nuon dicht ging. Het was zo aan het begin van het decennium zo’n beetje het einde van Keizer Karel die via de Nuon oneindig veel miljoenen in de club had gepompt. Het nieuwe stadion was een van de modernste ter wereld en het geld leek wel uit de kranen te komen. Manchester United was het voorbeeld. Totdat Nuon de kranen dichtdraaide en de rekeningen binnen de kortste keren niet meer te betalen waren.
 

Pak je de ranglijst van de Eredivisie sinds 2010, dan staat Vitesse stabiel vijfde

Analoog aan andere latere hoogvliegers als AZ en FC Twente was de val net zo duizelingwekkend als de opkomst. Drie keer raden wie het toen weer even van hem overnam. Inderdaad Edward Sturing. Vitesse kwam dicht bij een faillissement en streed vijf jaar later tegen degradatie. Maar zie daar, na Keizer Aalbers kwam er tien jaar later weer hulp uit onverwachte hoek. Vitesse werd overgenomen door Russische oligarchen. Dat is komende zomer op 16 augustus tien jaar geleden. Een eigenaar die voelde als een mecenas. Want intussen werd er al dik 150 miljoen euro overgemaakt naar Arnhem en heeft de club eindelijk een geweldig trainingscomplex. Tel uit je winst. Over die jaren zijn wel drie Netflix-series samen te stellen.

Maar hoe vreemd het ook klinkt, het was sportief het stabielste en succesvolste decennium van de club. Pak je de ranglijst van de Eredivisie sinds 2010, dan staat Vitesse stabiel vijfde (zie kader).

Populairder is de club er alleen niet op geworden. En dat doet vooral de getrouwen pijn. Sturing is een clubman en baalt van de steeds leger lopende Gelredome. De week begon zo mooi. Digitale rijen voor de tickets, de voorpret van het duel tegen Ajax. Een uitverkochte Theo Bos-tribune, bijna twintigduizend toeschouwers. Eindelijk weer een echte kraker, waar Edward Sturing zijn belofte waar zou kunnen maken. Een mooiere kans om het publiek weer terug te winnen dan deze, zou er dit seizoen niet meer komen. De club had er alles aan gedaan om Gelredome uit te verkopen en was daar bijna in geslaagd. De rest van Nederland zat voor de buis.

MILJOENENAANKOOP

Van alle kanten reflecteren de witte strepen van de koplampen op het natte teer. Mannen en vrouwen in gele hesjes zwaaien met hun bordjes alsof ze een zwerm spreeuwen moeten helpen bij de landing. Bussen snorren af en aan over de rotonde langs het stadion om de mensen voor de hoofdingang af te zetten. Daarna is het weer direct naar het station om nieuwe mensen op te pikken. De gasten uit Amsterdam worden achter hekken afgedekt met zeil voor hun vak afgezet. De opwinding hangt in de lucht. ‘De Theo Bos-tribune was gisteren al uitverkocht’ en Gelredome ruikt en voelt weer even zoals het ooit bedoeld was, geen spookhuis vol lege stoeltjes, maar een geweldig voetbalstadion vol opgewonden mensen.

Binnen zoemt het op de overdekte promenade achter de tribunes. Mensen zitten aan de tafeltjes voor de ruiten en zien de opstellingen, waar Riechedly Bazoer is gepasseerd. Die moet wel geblesseerd zijn dan, maar hij zit wel op de bank. Vreemde zaak. De miljoenenaankoop is in de aanloop naar de wedstrijd plat geïnterviewd. ‘Er zijn ook nog andere spelers’, had hij toen nog gelachen. Dat lachen is hem intussen dan goed vergaan. Jammer, want Bazoer is al een reden op zich om naar het stadion te gaan.

Het nieuws uit Alkmaar reist als wind door het riet. Via de telefoons en radio’s heeft iedereen het al gehoord. Dat gekke NAC heeft na PSV nu ook AZ uit het bekertoernooi gekegeld. Als NAC het kan, dan moet Vitesse het ook kunnen. Sturing wilde het publiek weer naar het stadion lokken en de eerste minuut van het duel belooft alles. Het begint alleen aan de verkeerde kant als doelman Remko Pasveer al binnen dertig minuten een redding à la Frans de Munck fabriceert om de 0-1 te voorkomen. Twintig seconden later kan Tim Matavz maar net gestopt worden door de Amsterdamse defensie.

Het wachten blijft op de perfecte omschakeling. En die komt, alleen van de Amsterdammers

Vrouwen en kinderen eerst en een gehuil van herkenning gaat door het stadion. Dit is zo’n avond waar iedereen zo lang op heeft gewacht in Arnhem. Een wedstrijd waar je nog weken over na kunt praten. Het eerste half uur worden de plannen echter duidelijk. Vitesse wil counteren, in de Slutsky-stijl noteren we na een half uur dertig procent balbezit voor geel-swert.

Het wachten blijft op de perfecte omschakeling. En die komt, alleen van de Amsterdammers. Uitgerekend op het moment dat centrale verdediger Armando Obispo een keer mee naar voren is getrokken. Na de 0-1 hoeft Ajax ook niet meer zo nodig. Als lammetjes worden de Arnhemmers geslacht. Waar het onder Slutsky nog 2-2 werd op de eerste speeldag, wordt het nu 0-3.

KAARTENHUIS

De eindstand wordt merkwaardig lauw ontvangen. ‘Maatje te groot’, weet Sturing. De verdere ambities? ‘Play-offs halen en dan verder kijken.’ Ook doelman Pasveer onderstreept die woorden. ‘We hebben nu de laatste vier wedstrijden niet gewonnen, dus laten we ons eerst maar eens richten op de volgende wedstrijd.’ Slechts bij Bryan Linssen komt de stoom nog uit de oren. Hij had een strafschop willen hebben en oogt als enige echt aangedaan.

In Arnhem is de bravoure intussen wat minder. De volgende wedstrijd is die tegen Heerenveen. De club die in de heenronde het vertrek van Leonid Slutsky veroorzaakte. Een duel dat Vitesse ondanks een serie nederlagen gewoon als nummer vijf van de Eredivisie begon. Er leek destijds niets aan de hand, Vitesse leidde met 0-2 en had grote kansen op 0-3, maar van het ene op het andere moment stortte het in als een kaartenhuis. Het enthousiaste Heerenveen won met 3-2 en de Russische coach had het wel gezien. Zijn Japanse protegé Keisuke Honda en de trojka Russische assistenten volgde.

Het wachten was op Sturing. Technisch directeur Mo Allach wilde het niet en volgde het spoor van de Russische trainer. Sturing liet fijntjes weten het publiek weer te willen gaan vermaken. Want ondanks een stortvloed aan doelpunten en de vijfde plaats was het spel onder Slutsky vooral reactievoetbal. Volgens de Rus viel dat best wel mee en moest hij ook gewoon werken met het materiaal dat hij had. Dat leende zich het best voor de omschakeling en zeker niet voor ultra-aanvallend voetbal.

Had hij dan toch niet gewoon gelijk? Want na vier duels met welgeteld één Arnhems doelpunt en nul zeges tegen FC Emmen (1-1), ADO Den Haag (0-0), FC Groningen (1-0) en Ajax (0-3) vertelt Sturing in de aanloop naar het duel met de Friezen dat hij tot de conclusie gekomen dat het misschien allemaal niet even aanvallend kan.

Riechedly Bazoer in actie tegen SC Heerenveen 4-2.Niet dat het zo aanvallend was tot nu toe, dus dat belooft weinig goeds. Op de lunchwedstrijd tegen het zo mogelijk nog erger kwakkelende Heerenveen zijn er 14.113 mensen afgekomen. We zitten tussen lege stoeltjes en gelukkig hebben de thuisblijvers nu eindelijk een keer géén gelijk. De Friezen beginnen aardig te voetballen, maar worden al snel afgejaagd alsof elf konijntjes een roedel coyotes tegenkomen.

Binnen een kwartier staat het 2-0 en Vitesse jaagt in de geest van de trainer op alles wat beweegt. Er zijn kansen op 3-0, 4-0 en 5-0. Sturing ziet zelfs de wat corpulent ogende spelmaker Oussama Tannane tegen alle afspraken in nu doorjagen tot het hart van de Heerenveen-defensie.

Net als hij tegen zijn assistenten zegt er niet gerust op te zijn, valt er een bal binnen bij Vitesse. En dan blijkt hoe broos de brutaliteit van zijn ploeg is. Ineens wordt er niet meer doorgedekt, stappen er spelers terug in plaats van het duel in te gaan. De backs gaan niet meer en tot eigen verbazing mogen de gasten ineens lekker aannemen, wegdraaien, passen en scoren. Vitesse verzorgt zelfs de assist op de 2-2. De ruststand is ronduit krankzinnig, maar het staat toch echt op de borden. Sturing praat de angst er in de rust zo goed mogelijk uit en ziet zijn ploeg uiteindelijk alsnog met 4-2 winnen in een fijne wedstrijd.

'Snap jij waarom ze terug gaan lopen? Waar die angst vandaan komt? Dat zit zo diep blijkbaar en dat moet er echt uit'

ANGST

Eindelijk heeft het publiek in Arnhem weer eens een lekkere pot voetbal gezien en minsten zo belangrijk: een dikke voldoende voor de amusementswaarde. Vitesse verstevigt daarnaast het uitzicht op de play-offs. Na afloop oogt Sturing weer een jaartje ouder. ‘Wat een krankzinnige wedstrijd. Snap jij waarom ze terug gaan lopen? Waar die angst vandaan komt? Dat zit zo diep blijkbaar en dat moet er echt uit. Je moet boven op je tegenstander zitten, geen tijd geven, het ze moeilijk maken. Zo speelde ik zelf ook graag. Doe je dat niet, dan geef je de tegenstander de kans lekker te gaan voetballen. Kwaliteit hebben we genoeg, maar er is werk aan de winkel, veel werk. En misschien zijn we daar het hele seizoen nog wel mee bezig.’

Zondag komt PSV op bezoek, we zijn benieuwd.

 
CIJFERS LIEGEN NIET VOOR BRYAN LINSSEN
Hij hoopt nog altijd op Feyenoord en mag komende zomer transfervrij weg. Vitesse zet alles op alles om hem alsnog te houden. Momenteel staat er geen maat op de kleine flankaanvaller van Vitesse, die als een goede wijn beter lijkt te worden naarmate hij ouder wordt. Ook tegen Heerenveen maakte hij weer het verschil.
Bryan Linssen moest er zelf een beetje om lachen, maar toch liegen de cijfers niet. Voor de wedstrijd was hij al de eerste Vitesse-speler, die erin slaagde de laatste drie Eredivisie-seizoenen minstens tien treffers te maken. Afgelopen zondag voegde hij er nog eens twee aan toe, waarmee hij zijn totaal naar veertien opschroefde.
‘Dat hadden er vandaag ook vier kunnen zijn’, grijnsde hij na de wedstrijd. Door die twee treffers is hij nu samen met Cyriel Dessers topscorer van de Eredivisie. Eerdere topschutters van Vitesse op het hoogste Nederlandse niveau waren Nikos Machlas (1998) en Wilfried Bony (2013).

 
 
VI / Foto’s SV

Hoofdsponsor: