23 augustus 2018 In de media

Noors wonderkind is in Arnhem ‘gewoon Martin’

Na een verkenningstocht op Papendal en een indringend gesprek met trainer Leonid Sloetski heeft Martin Ødegaard gekozen voor Vitesse. In Arnhem wil het talent van Real Madrid verder groeien.
De eredivisie is vertrouwd terrein, de tegenstanders zijn bekend en zelfs de taal is geen abracadabra meer. Martin Ødegaard van Real Madrid kiest na anderhalf jaar bij SC Heerenveen bewust voor nog een huurperiode in Nederland. De Noorse voetballer wil zich ontplooien bij Vitesse.

,,Vorig seizoen heb ik in de kleedkamer de taal een beetje geleerd", zegt Ødegaard. ,,De voetbaltermen ken ik. En wat makkelijke woorden. In de supermarkt weet ik bijvoorbeeld wat 'kip' betekent. Als jonge speler is stabiliteit belangrijk. Elk jaar een nieuwe club in een ander land maakt het niet makkelijker. Hier ken ik alles en Vitesse voelt als de goede plek om een volgende stap te zetten."

Ødegaard maakt na zijn eerste trainingssessie bij Vitesse een montere indruk. Hij beweegt zich relaxed door het luxe onderkomen op Papendal. Zo op het eerste oog is hij een doodnormale Scandinaviër. Rustig en intelligent. Maar Ødegaard geldt al jaren als hét Noorse wonderkind. Hij heeft als 15-jarige debutant alle leeftijdsrecords verbroken in eigen land en is de jongste speler ooit in een EK-kwalificatiewedstrijd. In de zomer van 2015, Ødegaard is dan net 16, neemt Real Madrid hem voor 4 miljoen euro over van Strømsgodset IF. Nog in datzelfde jaar wordt hij de jongste debutant uit de geschiedenis van de Spaanse grootmacht, hij is tegen Getafe (7-3) de vervanger van Cristiano Ronaldo. ,,Als ik nu zou debuteren, was ik nog steeds een jonge speler geweest", zegt Ødegaard. ,,Maar vier jaar geleden speelde ik al mijn eerste profwedstrijd. Raar eigenlijk om over na te denken."

Zeker sinds zijn transfer naar Real Madrid liggen zijn prestaties onder een vergrootglas. Overal waar Ødegaard gaat, is het een mediacircus. Alleen al op het populaire sociale medium Instagram heeft de Noor 2,3 miljoen volgers. Ter vergelijking: Alexander Büttner is met 261.000 de nummer twee uit de Vitesse-selectie.

,,Zolang er Real Madrid achter mijn naam staat, zal er altijd veel aandacht zijn. Dat is normaal bij de grootste club van de wereld. Maar ik focus me daar niet op. Ik kom hier gewoon als Martin. Vitesse wilde me hebben om wie ik ben en hoe ik voetbal. Niet omdat ik onder contract sta bij Real Madrid."

De Noor moet bij Vitesse de opvolger worden van Mason Mount, oud-huurling van Chelsea. Het Arnhemse plan spreekt Ødegaard aan. Het gesprek met coach Leonid Sloetski trekt hem over de streep. ,,Hij heeft veel wedstrijden van mij bekeken. Hij kent mijn sterke en zwakke punten en wil me als 'nummer 10' gebruiken. Mijn favoriete plek. Zijn verhaal was indrukwekkend en duidelijk. Dat was doorslaggevend. Nadat ik hier was geweest, wist ik dat Vitesse de juiste club voor mij is."

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: