12 mei 2010 In de media

Column ‘Nummer 10’: Van Marwijk vernedert Piet

Bondscoach Bert van Mar­wijk heeft Piet Velthui­zen al op de tweede dag van de voorbereiding af laten vallen voor het WK. Niet de Vitesse-doelman, maar Sander Bo­schker mag achter Maarten Steke­lenburg en Michel Vorm als derde keeper mee naar Zuid-Afrika. Een opmerkelijke keuze.

Van Mar­wijk verklaarde dat hij kiest voor een combinatie van vorm, talent en ervaring. Velthuizen heeft Vit­esse dit seizoen zo’n beetje in zijn eentje in de eredivisie gehouden en het is bespottelijk te veronder­stellen dat hij minder getalen­teerd is dan de overschatte club­keeper van FC Twente. Ervaring moet dus de reden zijn. Boschker is 39 en speelde meer dan 500 duels in de eredivisie. Hij heeft geen enkele ervaring met Oranje. Velthuizen is 23, doorliep alle jeugdselecties, speelde met die teams internationale toer­nooien, behoorde tot de selectie voor de Olympische Spelen in 2008, zit al twee jaar regelmatig bij de selectie van Oranje en debu­teerde in september vorig jaar in het oefenduel met Japan.

Indien Van Marwijk de laatste maanden van gedachten is veran­derd, en plotseling Boschker een betere keeper vindt dan Velthui­zen, dan zou dat een legitieme re­den zijn. Maar een keeper louter vanwege zijn leeftijd selecteren, dat is lachwekkend.

Voor een WK moet een bonds­coach simpelweg zijn drie beste keepers selecteren. Met een duide­lijke hiërarchie. De beste speelt, de op een na beste is reserve­keeper en de derde keeper komt in beeld wanneer de eerste twee uitvallen. Wat gebeurt er nu als Stekelenburg uitvalt? Is Vorm dan nog steeds diens stand-in of kiest Van Marwijk dan ineens voor ervaring/ Boschker?

Daarnaast vraag ik me af waarom Velthuizen maandag moest ver­schijnen in Hoenderloo. Van Mar­wijk wist ongetwijfeld al eerder dat hij Velthuizen niet meeneemt naar het WK en had hem de ver­nederende aftocht van gisteren moeten besparen.

Door Gerard Borgman – Column Nummer 10

De Gelderlander

Hoofdsponsor: