17 maart 2010 In de media

Nummer Tien door Gerard Borgman

Oproer Vitesse- supporters
Vitesse- trainer Theo Bos heeft het gehad met de supporters die na thuis­nederlagen voor de in­gang van GelreDome verhaal ko­men halen. Zondag, na het verlies tegen Heerenveen, ging de Arn­hemse coach voor de tweede keer de confrontatie aan met een paar honderd boze en schreeuwende fans. Ook voorzitter Maasbert Schouten, technisch directeur Marc van Hintum en een handvol spelers gingen via de hoofdingang naar buiten. De rest van het eerste elftal en de clubleiding werd door politie en stewards via een sluiproute langs de opstandige meute geleid.

Het aangaan van een discussie, zo vlak na een teleurstellend resul­taat, is dapper en nobel. Maar het is vooral zinloos en misplaatst.
De emoties en het ordinaire ge­vloek van de aanhang maken een fatsoenlijk gesprek op voorhand al onmogelijk.
Daarnaast is het een flagrante mis­vatting dat spelers, trainers en be­stuursleden op zo’n moment ver­antwoording moeten afleggen bij wat aangeschoten supporters. Ik vind het normaal dat ze voor zin­volle discussies aanschuiven op avonden van de officiële suppor­tersvereniging. Dat is het juiste po­dium voor de dialoog tussen club en aanhang.

Het is blijkbaar een opkomend fe­nomeen in het betaalde voetbal, dat kwade supporters te pas en te onpas opheldering eisen. Bij Ajax kwamen ze op het trainingsveld, bij clubs als Roda JC enWillem II wachtten ze de spelersbus op bij het stadion. En bij Vitesse blokke­ren ze de hoofdingang.
Het is terecht dat Bos daar geen zin meer in heeft. De trainer kan zijn energie ook wel beter gebrui­ken. Zijn ploeg heeft al acht wed­strijden niet meer gewonnen. De nacompetitie komt steeds dichter­bij. Bos moet bedenken hoe hij van een groep wanhopige indivi­dualisten weer een elftal met sa­menhang kan maken. Daar moet hij zich druk om maken. En niet om een groep brullende suppor­ters voor het stadion.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: