21 februari 2020 In de media

Obispo kan met Vitesse zijn werkgever weer terug in de put duwen

Met sowieso de onomstreden door PSV verhuurde centrumverdediger Armando Obispo en wellicht ook ex-PSV’er Joshua Brenet in de gelederen gaat Vitesse zondag tegen PSV proberen het voorzichtige herstel van de dit seizoen zo ver weggezakte topclub in de knop te breken.
„In de Gelredome heeft Vitesse nog nooit van PSV gewonnen”, weet trainer Edward Sturing. „De laatste zege van Vitesse op PSV in Arnhem was op Nieuw Monnikenhuize en daar was ik nog bij als speler. Dat is al 23 jaar geleden, dus het wordt tijd dat we thuis eens winnen.”Het spectaculaire 3-3 gelijkspel van vorig seizoen voelde voor PSV wel als een nederlaag. Daardoor verspeelde de toen nog door Mark van Bommel getrainde ploeg op doelsaldo de koppositie aan Ajax, het begin van het einde voor PSV, dat naast de landstitel zou grijpen en dit seizoen in een diepe sportieve crisis verzeild is geraakt.

„Niemand had verwacht dat het zo zou gaan met PSV. Dit was niet te voorspellen”, aldus Obispo, die van een afstandje meeleefde met zijn ex-ploeggenoten. „Ik heb veel vrienden in de selectie. Op het moment dat het lastig ging, heb ik wel wat berichtjes gestuurd om jongens te steunen. Veel meer kun je niet doen. Het ligt buiten mijn macht. Het was niet leuk om te zien.”

PSV terug in de put?
Het zijn veelal levendige en doelpuntrijke wedstrijden tussen Vitesse en PSV. Zo beleefde PSV-huurling Obispo eerder dit seizoen met Vitesse in Eindhoven een vervelende avond, toen PSV met 5-0 won door vijf goals van Donyell Malen. De spits staat nu aan de kant door een knieblessure en in de Gelredome krijgen Obispo en zijn vaste partner centraal achterin Danilho Doekhi ditmaal te maken met Sam Lammers. „Ik ken Malen en Lammers allebei goed. Het zijn spelers met heel verschillende kwaliteiten. Lammers is een technisch begaafde speler en tweebenig. Als je met twee benen kunt afwerken is dat een groot voordeel voor een spits”, weet Obispo.

PSV zit na de diepe crisis weer een klein beetje in de lift met twee overwinningen op rij. PSV-huurling Obispo kan met Vitesse zijn eigenlijke werkgever direct weer terug de put in duwen. „Ik denk niet dat ze meteen terug in de put zitten, als ze van ons zouden verliezen. Het staat nu wat beter. Het is mijn plicht om er alles aan te doen deze wedstrijd te winnen. Dat ga ik ook zeker doen.”

Brenet: ’PSV op goede weg’
Behalve Obispo, doelman Remko Pasveer en spits Tim Matavz zou er tegen PSV wel eens een vierde speler met een verleden in Eindhoven in de basis kunnen staan. Joshua Brenet, in de winterstop door Vitesse gehuurd van TSG 1899 Hoffenheim, klopt nadrukkelijk aan de deur voor een basisplaats. Sturing gaf na de vrijdagtraining aan te overwegen de voorkeur te geven aan Brenet op de linksbackpositie. „Brenet heeft een hele wedstrijd gespeeld in het tweede. Het is aan mij om een beslissing te nemen wie daar gaat spelen. Max Clark heeft het de afgelopen wedstrijd ook prima gedaan. Ik moet kijken wat het beste is voor het elftal op dit moment”, aldus Sturing, die Brenet de afgelopen weken een conditionele achterstand zag wegwerken. „Joshua is fit. Als hij zou beginnen, moeten we wel kijken hoe lang hij het kan volhouden. Ik heb hem natuurlijk nog niet op het hoogste niveau zien spelen. De wedstrijd die hij gespeeld heeft was tegen Cambuur 2. Dat is wel iets anders dan het eerste van PSV.”

Brenet heeft zelf geen twijfels. „Ik heb maandag negentig minuten gespeeld met Jong en ben fit verklaard. Ik ben er klaar voor, al een tijdje eigenlijk. Uit de resultaten van de testen bleek dat ik bij de topdrie zat afgelopen maandag. Ik heb mijn sprintjes kunnen pakken en in totaal 11 kilometer gelopen”, aldus de tweevoudig Oranje-international, die reikhalzend uitkijkt naar de ontmoeting met zijn voormalige werkgever. „Het is mijn oude cluppie. Ik heb er lang gespeeld en ken er nog veel jongens. De gevoelens blijven altijd. Sowieso gaat het een speciale wedstrijd worden.”

Met enige verbazing heeft Brenet de afgelopen maanden de gebeurtenissen bij PSV gadegeslagen. „Het is niet zoals ik het gewend ben geweest bij PSV. Ik denk, dat ze wel weer op de goede weg zijn.”

Omdat Eli Dasa de voorkeur krijgt op de rechtsbackpositie, moet Brenet zich op de linksbackpositie richten. „Dat is voor mij geen probleem. Het maakt voor mij niet uit, als ik maar speel. Ik heb bij PSV mijn beste wedstrijden als linksback gespeeld. In de Champions League tegen Atletico Madrid, Bayern München, Manchester United en VfL Wolfsburg. Van de vijf jaar dat ik bij PSV zat, heb ik de laatste drie jaar vooral als linksback gespeeld.”

’Compliment voor Obispo’
Vitesse-trainer Sturing is positief over zijn jeugdige verdedigingscentrum Obispo-Doekhi, dat nog geen minuut miste. „Het centrum doet het goed. Ik heb Armando gecomplimenteerd voor zijn rol bij de goal van Linssen met de steekbal van Tannane tegen Heerenveen. Ik wil dat hij ook doordekt en dat deed Armando goed tegen Heerenveen. Door in te stappen, de bal te veroveren en Tannane in te spelen leidde hij het doelpunt in. Dat is wat ik graag zie van een centrale verdediger. Dat zijn heel belangrijke momenten in het voetbal”, aldus Sturing, die een mooi toekomstperspectief ziet voor Obispo. „In aanleg zijn onze centrale verdedigers heel goed. Als zij zich door blijven ontwikkelen en meer ervaring krijgen dan zijn beiden potentieel heel goede centrumverdedigers. Als je op deze leeftijd al zoveel speelt dan heb je wel potentie.”

De verhuur van Obispo aan Vitesse kan een geslaagde verhuur worden genoemd. De jeugdige centrumverdediger miste nog geen minuut in de Eredivisie en heeft zich goed ontwikkeld in Arnhem. „Natuurlijk zijn er ook mindere fases geweest, maar het is heel nuttig voor mij om hier te spelen. Voor alle jonge spelers is het belangrijk om ervaring op te doen en dat kan ik nu. Als je kijkt naar alle topverdedigers in de wereld, dan zie je dat hoe ouder ze worden hoe beter ze worden. Voor mij is het belangrijk om zoveel mogelijk ervaring op te doen en stappen te maken in mijn ontwikkeling.

TG / Foto’s SV

Hoofdsponsor: