2 augustus 2011 In de media

Omkoping op de loer in eredivisie

De KNVB gaat zich wapenen tegen ‘matchfixing’ – omkoping – in de eredivisie en Jupiler League. Dat meldde manager competitiezaken Gijs de Jong op de scheidsrechtersbijeenkomst in het Zeister bos en is één van de aanbevelingen van de ‘Integriteitseenheid’, die vorig jaar door de bond in het leven werd geroepen.
"Ik ben ervan overtuigd dat matchfixing in Nederland nooit is voorgekomen. Maar als dat wereldwijd speelt, moeten we daar als voetbalbond extra aandacht aan besteden. Er komen speciale workshops voor scheidsrechters en assistenten”, zei hij voordat de tevreden scheidsrechtersbaas Dick van Egmond overging tot de orde van de dag. Aan de hand van videobeelden vroeg hij van zijn (leids)mannen vanaf nu extra aandacht voor onder meer tenen trappen, aanslagen op de enkels en elleboogstoten.

Voorkomen
Na het officiële gedeelte stond Van Egmond op verzoek ook nog even stil bij het fenomeen omkoping. "Het thema is door de gevallen in Griekenland, Turkije, Finland, Italië, Zuid-Korea en eerder België en Duitsland heel actueel”, aldus de Voorhouter. "Ons streven is vooral zulke praktijken in Nederland te voorkomen. Het is naïef te veronderstellen dat er hier geen wedstrijden zouden kunnen worden beïnvloed.”

Goudeerlijk
Net als De Jong denkt Van Egmond dat de eredivisie en Jupiler League momenteel nog goudeerlijk verlopen. "We hebben nu geen last van matchfixing, maar moeten onze kop niet in het zand steken. En daarom hebben we een bureau in de arm genomen. Proactief willen we de scheidsrechters en assistenten waarschuwen voor die mensen die niet het beste met de voetbalsport voor hebben. Middels een speciaal lesprogramma willen we bepaalde situaties herkenbaar maken. Het is heel simpel. Als je weet wie scheidsrechters en spelers benaderen en hoe ze dat doen, is de kans dat je in die valkuil loopt veel kleiner.”

Maatregelen
De Europese voetbalbond UEFA en mondiale bond FIFA namen eerder al maatregelen om de arbiters naar eer en geweten te kunnen laten fluiten. "Voor de internationale duels zijn er heel duidelijke richtlijnen”, verduidelijkte Van Egmond dat de tijd voorbij is dat arbiters terugkeerden met bontjassen en dure horloges of in de speelsteden in de watten werden gelegd. "Voorheen werden de scheidsrechters begeleid door officials van de clubs, nu door vertegenwoordigers van de nationale voetbalbonden. Aan de prijzen van bijvoorbeeld hotelkamers zijn maxima verbonden.”

Telegraaf

Hoofdsponsor: